Munkában az önkéntesek

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben több önkéntes csoport is szerveződött Jászberényben. Az önkormányzat március közepén meghirdette az önkéntestoborzó akcióját és elkezdte felmérni az igényeket. A munkafolyamat jelenlegi helyzetéről kérdeztük Budai Lóránt polgármestert.

A polgármester kifejtette, hogy a Jászkürt Újságban is meghirdetett onkentes@jaszbereny.hu email címre hétfőig már több mint ötven személy jelentkezett, akik szeretnék a munkájukat a járványügyi védekezésben felajánlani. A Hivatal a segítők részére névre szóló, Budai Lóránt aláírásával ellátott igazolványt készített az ellátottak bizalmának erősítése érdekében.

A munka több vonalon folyik. Vannak, akik felveszik a kapcsolatot a szociális otthonnal és ott segítenek, de arra is van már példa, hogy összefogott néhány önkéntes és saját erőből állítottak össze segélycsomagokat, amelyeket az ajánlott címekre elszállítanak. A csomagokban jellemzően tisztítószer, maszk, tartós élelmiszerek vannak. A csomagokat saját költségen állították össze az önkéntesek.

A programot a szociális otthon és a családsegítő központ koordinálja. A címlistát a fent említett szervezetek mellett a „Helyet!” Alapítvány és a Vöröskereszt, valamint az önkormányzat állítja össze.
A szakemberek útmutatást nyújtanak a segítőknek, illetve fizikálisan is részt vesznek a munkában. Felkutatják a jászberényi hetven év fölötti lakosokat és az egyéb okból rászorulókat, összeállítják a címlistát és a csomagokat, majd a kiszállításban is részt vesznek.

A Táncsics Mihály utcában, a volt virágbolt helyén a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. munkatársai a helyiség renoválásán dolgoznak, ahol majd a Vöröskereszt segítségével tartós élelmiszer, tisztítószercsomag átadására lesz lehetőség. Ebben a projektben nagy támogatást nyújtott a Co-op Star Zrt., amelynek vezetősége egymillió forint összeget ajánlott fel jótékony célú termékvásárlásra. Az egyéb magán és vállalkozói felajánlások egy részének kiosztása is ezen a helyszínen történik majd.

Budai Lóránt a Krízis csoport – Jászberény megalakulásával kapcsolatban kifejtette, hogy mindenféle segítségnyújtási szándékot megköszön a város, ugyanakkor az akció ebben a formában kissé propagandaszerűnek tűnik. Az önkormányzat létrehozott már előbb egy rendszert erre a célra, jobb lett volna, ha abba a munkába kapcsolódik be a csoport. „Köszönettel fogadjuk a segítséget bárkitől, bármi érkezik, de talán összefogva még hatékonyabb lehetne a kríziskezelés” – foglalta össze a polgármester.

Kérdésünkre elmondta, hogy a kormánytól és az ÁNTSZ-től többek között szakmai útmutatást, segítségnyújtást várna. Például a kormányhivatal előírása szerint a Thököly úti rendelőben meg kell szervezni a betegek előszűrését, ám a kivitelezés módjáról semmiféle szakmai javaslatot, a kritériumokról információt nem kapott. A másik sarkalatos pont a fertőzöttek, karanténban tartózkodók száma, amelyről szintén nem tájékoztatja a kormány az önkormányzatot. „Polgármesterként a médiából kell tájékozódni és a járvánnyal kapcsolatban nem tudok többet, mint bármelyik városlakó. Úgy érzem, a kormány magára hagyta az önkormányzatot” – fejtette ki Budai Lóránt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?