Működésbe lépett a Krízis csoport

Válaszul a kialakult járványhelyzet miatt felmerülő nehézségekre, civil kezdeményezésre alakult meg a Krízis csoport – Jászberény, melyen keresztül helyi polgárok, képviselők és szimpatizánsok segítik önkéntes alapon az erre rászorulókat.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Magyar Anita és Sárközy Csabáné Béres Krisztina megkeresésére körvonalazódott Tamás Zoltán Fidesz-frakcióvezetőben a csoport hivatalos létrejötte. A járványhelyzet folyamatosan új kihívások elé állít mindenkit, kiváltképp azokat, akik a veszélyeztetettek táborába tartoznak, ezért a csoport politikától függetlenül, feladatorientáltan igyekszik támogatást biztosítani az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a hátrányos helyzetben élőknek.

Az önkéntes közösség az élelmiszer bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében és egyéb felmerülő problémák megoldásában nyújt segítő kezet. Az élelmiszer kiszállítás már hetekkel korábban megkezdődött, több helyszínre szállítottak csomagokat Sárközy Csabáné Béres Krisztina felajánlása jóvoltából.
Ezt követte a többször használatos szájmaszkok varrása, intézményekhez eljuttatása. Az önkéntes varrónők által készített mosható, fertőtleníthető, többször használatos szájmaszkokból a Szent Erzsébet Kórháznak, a Mentőállomásnak és a Polgármesteri Hivatalnak juttattak el 100-85-100 db-ot, mely adományozást a továbbiakban is folytatni szeretnék – még 1000 db készítését tervezik.

Tamás Zoltán elmondta, szórólapozás és – a körzeti képviselők, körzetfelelősök ismeretségét bevetve – telefon megkeresés útján veszik fel a kapcsolatot a főként 65 év feletti lakosokkal, akik hálásan fogadják a felajánlásokat.
„Mindig hangsúlyozzuk, nem az önkormányzat által szervezett önkéntesek ellen alakultunk. Saját magunk elgondolásából indultunk neki, mert jót szeretnénk tenni, nem versenyezni. A Polgármesteri Hivatal önkéntesei az önkormányzat kötelező feladataiban segédkeznek, mi pedig másként csináljuk, de semmiképp sem akarjuk ráerőltetni magunkat senkire, a bizalomra építünk. A központi számon (06-70/238-1262), ha kell, el tudnak érni bennünket. Sok embernek telefonáltunk már, de még senki nem volt elutasító.”

A közösségben eddig Balog Donát, Szatmári Anikó, Bódis Béla, Dobó Erzsébet, Hering Tamás, Kis-Némethné Király Éva, Nagy Béla, Magyar Anita, Sárközy Csabáné Béres Krisztina, Tamás Zoltán, Mészáros Márta, Mészáros Máté, Vidovics Kálmán és Kátai Zoltán tevékenykednek. A Krízis csoport soron következő kezdeményezése egy tablet beszerzése lesz az Ápolási osztály részére, hogy a látogatási tilalom alatt videó üzenetben tudják tartani a családtagok egymással a kapcsolatot.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?