A digitális tanítás tapasztalatairól

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése, lassítása érdekében az iskolák március 16-án átálltak a digitális oktatásra. Az új tanrend igen nagy kihívás elé állította a tanárokat, diákokat és szülőket is egyaránt. Az átállás körülményeiről, a kezdeti nehézségekről, technikai feltételekről a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóját, Zsemberi Zoltánt kérdeztük.

A Jászberényi Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban mennyire volt zökkenőmentes a digitális oktatásra való átállás?

A koronavírus terjedése következtében a kormány a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről döntött. A döntés érintette az összes köznevelési intézményt, ezért 2020. március 16-tól az oktató-nevelő munkát tantermen kívül, digitális munkarendben szervezzük meg. A köznevelési intézmények haladéktalanul értesítették az elrendelt intézkedésről a szülőket annak érdekében, hogy a tanulók hétfőn már ne jelenjenek meg az iskolákban.
A Jászberényi Tankerületi Központban zökkenőmentes volt az átállás a tantermen kívüli digitális munkarendre. A bejelentés utáni hétvégén a tankerület vezetése azonnal felvette a kapcsolatot az intézmények vezetőivel, és szétosztottuk a feladatokat, megbeszéltük a teendőket. Egyre gördülékenyebben folyik a munka, lassan hozzászoknak mind a gyerekek, mind a pedagógusok a megváltozott körülményekhez, és a szülők pozitív hozzáállása is nagyban segíti a munkát.

Az oktatásban eddig sem volt ismeretlen a digitális technika használata, de az új rendszer bizonyára új tapasztalatokat is eredményezett. Adottak voltak a technikai feltételek?

Sok tanár már használja a digitális eszközöket az oktatásban, így nem volt ismeretlen nekik a terep. Minden osztálynak és csoportnak van online kapcsolata a tanáraikkal. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a tanárok alkalmazzák az előző időszakban elsajátított digitális kompetenciákat. Most sem nélkülözik a tanárt, hiszen ő oktat, csak online. A technikai feltételek minden intézményben rendelkezésre állnak a digitális oktatás megvalósításához az előző évek fejlesztéseinek köszönhetően. Mindannyian olyan tapasztalatokat szerzünk most, amiket a későbbiekben is hasznosítani tudunk majd.

A pedagógusok milyen felületeken adják le a tananyagot? Ezek használata mennyire gördülékeny?

Célunk, hogy egyetlen tanóra se maradjon el, és egymás partnereiként mindenben támogassuk a gyerekeket.
A KRÉTA rendszer az intézmények számára a hagyományos tanügyi és adminisztrációs funkciókon túl, többféle kommunikációs csatornát biztosít (feljegyzések, elektronikus üzenetek, faliújság bejegyzések, e-Ügyintézés stb.). A felület olyan funkcióval is rendelkezik, amely eredményesen támogatja az online tanulási folyamatokat. Emellett többféle oktatási platformot is használnak az iskolák, például a Google Classroomot.
A pedagógusok az online felületeken csoportokat alakítottak ki, hogy könnyebben eljuttathassák a gyerekek és a szülők számára a különféle tantárgyakhoz tartozó dokumentumokat. A konkrét tanításra vonatkozóan többféle lehetőségről is tudunk. Van olyan intézmény, ahol az órarend szerint történik a tanítás, és van, ahol a hét óráit tömbösítve tartják meg. Minden intézménytől azt kértük, hogy alakítsák ki a tanulók számára legalkalmasabb tanítási módot, figyelemmel arra, hogy a tananyag és a tanulnivaló mennyisége ne legyen több, mint korábban, és lehetőleg ne kelljen sok órán keresztül a számítógép előtt ülniük. Készüljenek fel arra, hogy ezeket az információkat a szülők számára is hozzáférhetővé tegyék elektronikusan (pl. az iskola honlapján, az e-Kréta felületen, e-mailben kiküldve), vagy ha szükség lenne rá nyomtatva is. A tankönyvek letölthetők PDF-változatban is. Emellett kiválóan használhatók a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető úgynevezett okostankönyvek, amelyekben a tananyagot animációk, videók, érdekes feladatok egészítik ki.

Mik a visszajelzések a diákok, szülők részéről?

A szülők nagyon megértők és együttműködnek mindenben csakúgy, mint a diákok és a pedagógusok.

Iskolánként mennyi diák részére tartanak kiscsoportos felügyeletet?

Azok a szülők, akik nem tudják megoldani a gyermekek napközbeni felügyeletét a kijelölt iskolákba behozhatják őket, minden munkanap 8-17 óráig. A tankerületi központ fokozottan ügyel arra, hogy kis létszámú csoportokban oldja meg a tanulók felügyeletét. Eddig csak néhány szülő élt ezzel a lehetőséggel. Az iskolákban kiemelt figyelmet fordítunk a szükséges higiéniai feltételekre, a kézmosó és kézfertőtlenítő szerek használatára, valamint a rendszeres takarításra és a közösségi helyiségek rendszeres fertőtlenítésére.

A tantermen kívüli digitális munkarendben hogyan történik az osztályzás, le tudják így zárni a 2019/2020-as tanévet?

A tanév nem állt meg, az oktatás online formában zajlik, így a számonkérések is folyamatosak. Minden pedagógus a tantárgy jellegének megfelelően kéri számon a leadott anyagot. Vannak olyan tanárok, akik videochaten keresztül feleltetnek, vannak, akik különféle platformokon keresztül íratnak dolgozatot. Fontos kiemelni, hogy a jelen helyzetben nem a hagyományos számonkérés az elsődleges, hanem az oktatási folyamatba ágyazott értékelési formák kerültek előtérbe.

A tanév lezárása előtt azonban az érettségiző diákokra szegeződik a figyelem, akik több szempontból is változás előtt állnak. Mi lesz a ballagásokkal, az érettségi vizsgákkal? Hogyan tudják őket segíteni a pedagógusok?

Egyelőre a tantermen kívüli, digitális munkarendre való átállásra koncentrálunk. A további intézkedéseket a kormány határozatainak, a megjelenő rendeleteknek, utasításoknak a függvényében kell majd meghoznunk, amelyekről azonnal értesíteni fogjuk a tanulókat és szülőket.

A Tankerület által kiadott közlemény szerint az általános iskolai beiratkozások terén is változás történt.

Erről értesítettük az érdeklődő szülőket, minden iskola kifüggesztette a bejárati ajtóra az eljárásrendet, illetve az iskolák honlapjára és közösségi oldalakra is kitettük. Az intézményvezetők telefonon is folyamatosan felvilágosítást nyújtanak a szülőknek, de a tankerület vezetőit is kereshetik az elérhető telefonszámon. Az intézmények a KRÉTA felületen bonyolítják a beiratkozást. A szükséges igazolásokat az első tanítási napon kell majd bemutatniuk a szülőknek.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?