Városlakók a járványról

A koronavírus-járvány valamilyen szinten mindannyiunk életét megváltoztatta. Ugyanazzal a kérdéssel fordultunk városunk ismert és civil lakóihoz; pedagógusokhoz, képviselőkhöz, vállalkozókhoz, a kulturális élet és az egészségügy dolgozóihoz. Hogyan változtatta meg életét a járvány?

Resch Tamás atya
A járvány tőlem leginkább azt a téves magabiztosságot vette el, hogy én tervezem el mi következik, majd megfűszerezte azzal az érzéssel, hogy mostantól magamra maradok egyedül. Elsősorban igyekszem a Bibliát olvasva, imádkozva visszaemlékezni arra a sok dologra, amiből az Isten egyszer már kihúzott, mert jó észrevenni, hogy Ő rendezte eddig is az életem. Másodsorban megpróbálok mindent, hogy ne maradjak egyedül: kerülni a vitát, keresni a kibékülést, a közös imát, meghallgatni a másikat, felhívok egy-két ismerőst. Úgy látom, a félelem kibeszélve gyengébb, akkor is, ha a másik fél úgy tűnik, „csak” a felhők mögül hallgat.

Boda Lászlóné Julóka könyvtáros
Mint családanya és nagymama személy szerint jól élem meg a lelassulást, és azt, hogy most mindenre van időm, (család, házimunka, olvasás…), amire eddig nem. A közelben lakó unokáknak és majd’ 80 éves édesanyámnak „önkénteskedem” vásárolni és ügyet intézni. Mint 35 éve gyermekkönyvtárosként tevékenykedő­nek hiányoznak a gyerekek, a szülők és a pedagógusok, akikkel napi szinten és baráti kapcsolatban voltam. Mint népmesepontos szakmai munkatársnak pedig hiányoznak a mesék, amiket kolléganőmmel online közvetítünk ugyan heti rendszerességgel, de a személyes azonnali visszajelzés varázsa elveszik.Mérhetetlen türelmet igényel ez az időszak, de engem a családom szeretete és kolléganőim derűs online kapcsolata feltölt és vígasztal.

Dr. Pető Katalin doktornő (ő versbe foglalta érzéseit)
Légy te a kéz, mely esernyőt tart
mások fölött!
A pánikot, riadalmat
hagyd magad mögött!
Ne azt hidd, mit kántálnak a tömegek!
Vedd észre, ha téblábolnak az öregek!
Kérdezz, hogy miben segíthetsz!
A jót érezve erőt meríthetsz,
Mert lépést tettél egy jobb világ felé.
(byKató)

Szűcs Andrea pedagógus
Mindannyian tudjuk, hogy soha nem tapasztalt idők jöttek el most. Én úgy vélem, egyrészt tenni kell a dolgunkat a megváltozott körülmények ellenére, másrészt meg kell őriznünk mentális és fizikai egészségünket, fontos emberi kapcsolatainkat, Ady szavaival magként, hó alatt. Talán lesz idő befelé fordulásra, lelassulásra is. Az eltelt napok minden pedagógusnak rengeteg munkát hoztak: nem csupán eszközt kellett váltanunk, hanem a szemléletünket is gyökeresen át kellett formálnunk – mostoha feltételek között. Együtt tanuljuk ezt most a gyerekekkel és a szülőkkel. A személyes feladatomnak pillanatnyilag azt érzem, hogy megpróbáljam meghúzni a határt a munka és az életem között. Nem könnyű.

Gulyás Zsuzsanna kineziológus
A saját tapasztalataim szerint ezt az állapotot megélhetjük úgy is, hogy egy lehetőséget kaptunk az újrakezdéshez. Most időt kaptunk a gondolataink, a külső és a belső környezetünk rendbetételére; kitakaríthatjuk az otthonunk mellett a negatív érzéseinket és a megromlott vagy elhanyagolt kapcsolatainkat is. Amit most nehézségként élünk meg, azt ugyanekkora energia befektetésével átalakíthatjuk belső erőforrássá is. Számtalan stresszoldó gyakorlat van a kezünkben a feszültségek kezelésére, a bizonytalanság és a tehetetlenség érzetének elengedésére – éljünk ezekkel az eszközökkel. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk önmagunkra és a gondolatainkra! Ez most a lelki békénk kulcsa.

Nagy Tamás pedagógus, fotós
Az eddig öröknek hitt igazságok, tételek és módszerek egy pillanat alatt a földdel lettek egyenlővé. Szülőként, pedagógusként és alkotó emberként egyaránt el kellett hagynom a komfortzónám és új módszereket kellett kidolgoznom helyettük, hogy a mindennapokban is helytállhassak. Az első két hetem meglehetősen sűrűre sikerült – reggeltől estig a gép előtt ültem és készítettem az új taneszközöket, tartalmakat, miközben magam is rengeteget tanultam. Igyekszem a megváltozott körülményeket megújulásként felfogni, amelyből a későbbiekben táplálkozni tudok. A diákok hozzáállásából is sokat lehet tanulni. Szerencsére nagyon elfogadók, könnyen alkalmazkodnak és őket is nagyon érdekli, mit lehet ebből az új élethelyzetből kihozni. Ez elég erős motivációt jelent számomra is.

Farkas Edit múzeumigazgató
A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria – a rendeleteknek megfelelően – 2020. március 17-től zárva tart, így nem fogadunk látogatókat és a rendszeres rendezvények, szakkörök is elmaradnak. Ezzel – amellett, hogy a kötelező feladatokat továbbra is ellátjuk – lehetőség van olyan munkákra is, amelyekre a rendezvények és a rendes nyitvatartás mellett sajnos csak kevesebb időt tudtunk fordítani. Enyhítenünk kell pl. a raktározási gondjainkat, eddig ezekre nem sok idő jutott. Tulajdonképpen a múzeum is tavaszi megtisztulást tart. Mivel a hétvégi nyitvatartás, illetve a délutáni programok ideje felszabadult, így kicsit több idő jut az otthoni teendőkre is. A jelenlegi helyzet segít befelé fordulni, és visszatérni a természet(es)hez. Ehhez nekem nagy segítség a kert, ahol mindig találok tennivalót.

Dr. Bathó Alexandra gyógyszerész
Számomra örömteli ebben a szomorú időszakban, hogy a többség fegyelmezettebb és összefogóbb, az emberek igyekeznek figyelni a másikra. Egyre többen viselnek maszkot és kesztyűt, amit nagyon fontosnak tartok. Ugyan számunkra felettébb nehéz ez a helyzet, mi is ugyanúgy kételyek közt és kitéve vagyunk a vírusnak, de minden óvintézkedést betartva igyekszünk segíteni és végezni a munkánkat. Továbbra is kérem az egymás iránti tiszteletet, türelmet nem csak irányunkba, de minden társunk felé. Őszintén remélem, hogy hamarosan vége lesz ennek a veszélyhelyzetnek!

Sas Dániel zongoraművész, pedagógus
Az egyik legnehezebb helyzetbe a művészetoktatás került a digitális oktatásra történő átálláskor, ugyanis ezt eddig el sem tudtuk képzelni személyes érintkezés nélkül. Ennek ellenére mondhatom azt, hogy a kezdeti félelmeket leküzdve mind a gyerekek, a szülők és a Palotásy János Zeneiskola tanárai is nagy lendülettel és kitartással fogtak neki a távoktatásnak. A zene az, ami által mi, zenetanárok tudunk egy kis mosolyt csalni a gyerekek arcára az online hangszeres órák közben és egy jól összeállított zenehallgatási anyaggal ki tudjuk emelni őket (akár az egész családot is) ha csak egy percre is a hétköznapok zűrzavarából. A következő két hónapban sajnos 10-15 koncertem is elmarad, melyek közt van két római fellépés és a mester művészdiplomám. Próbálok pozitív maradni, máshogy nem is lehet. Több időt fordítok olvasásra, művelődésre, gyakorlásra és a precíz műhelymunkára, valamint már töröm a fejem a következő projekteken. Most azt találtam ki, hogy minden héten megörvendeztetem a növendékeimet egy online minikoncerttel, ami majd ezután szélesebb körben is bemutatásra kerül. Próbáljunk ebben az időszakban kicsit magunkba szállni, átértékelni és megtenni olyan dolgokat, amikre eddig biztosan nem jutott időnk. Ami a legfontosabb, hogy maradjunk otthon, vigyázzunk magunkra és ezzel vigyázzunk egymásra!

Gál-Dobos Beáta rendezvényszervező
Mostanában sokszor éreztem azt, hogy olyan tempóban „robogunk” és tesszük a dolgainkat, hogy azok nem érik el a céljukat, nem teljesülnek be, személytelenek. Legtöbbször csak annyira van időnk, hogy kipipáljuk a feladatokat az aznapi listánkon. Nincs értelme úgy rendezvényeket szervezni, közösségeket működtetni, hogy nem tudunk kellő figyelemmel lenni irántuk. Sokszor éreztem azt, hogy egy-egy közösségi programba sokkal többet szerettem volna beletenni, mint amennyire időm volt…, és ezt még sorolhatnám! Most megadatott, még ha kényszerből is, hogy átgondoljuk azt, amire igazán szüksége van egy társadalomnak, egy közösségnek, az én esetemben kulturális és közösségi szinten. Most mind amellett, hogy napi 24 órában anya, tanár, óvónő, feleség, házvezetőnő és programszervező vagyok, ilyeneken gondolkodom. Azt hiszem, eljött az idő, hogy mérlegeljük, szelektáljunk és eldöntsük, mi is az igazán fontos az életben, a hívatásunkban. De, hogy az aktualitásoknál maradjunk, van olyan pályázatunk, amit most teljesen más módon kell befejeznem. Az új helyzet, új módszerek és technikák megismerésére és használatára „kényszerít”, ami egyébként nagyon izgalmas. Sokszor próbáltam megállni, de mindig elodáztam, hát most itt van, megálltam, na jó lassítottam! Azt gondolom, szörnyű és félelmetes, ami körülöttünk zajlik, de egyben egy hatalmas esélyt is bizonyos dolgok újragondolására, átértékelésére.

Kovács Erika óvónő
A járvány elsősorban a munkám során változtatta meg a hétköznapjaimat. Mivel óvodában dolgozom óvónőként, és a helyzetre való tekintettel bezártak az óvodák, ezért otthonról online tartom a kapcsolatot a szülőkkel és a gyermekekkel. Játékokkal, iskolaelőkészítő feladatokkal, illetve a szabadidő hasznos eltöltéséhez való ötletekkel segítem a szülőket abban, hogy ne érezzék, hogy magukra maradtak. Nagyon jó érzés megtapasztalni a szülők, és a gyerekek visszajelzései alapján, hogy ezt a szülők örömmel veszik, és igénylik is. Azonkívül ügyeleti rendszerben felváltva vigyázunk a Központi Óvodában azokra a gyermekekre, akiknek a szüleinek a munkája nélkülözhetetlen a járványügyi helyzet szempontjából.

Nagy András képviselő, nyugdíjas iskolaigazgató
A legnagyobb változást az okozza, hogy több évtizedes, igen aktív közéleti tevékenységem után most be kell zárkóznom. Vigyáznom kell embertársaimra, családomra, s életkorom meg idült légúti problémáim miatt magamra is. Egyben példát is akarok mutatni, hogy csak a legszükségesebb esetben megyek a városba. A családommal, barátaimmal, önkormányzattal, hivatallal telefonos és internetes kapcsolatban vagyunk.

Bozsik Ferenc képviselő és vendéglátós
Vendéglátósként először a kollégáim biztonságáról kellett gondoskodnom, így a helyet az előírásnál hamarabb bezártuk. 70 év feletti édesanyám március 12-e óta nem hagyta el az otthonát, az ő ellátását folyamatosan végzem, ahogy az utcánkban az idősek is mindannyian a fiatal szomszédok segítségével vásárolnak be. Emberek közé maszkban megyek, és csak ha muszáj, társasági emberként ezt nagyon nehezen élem meg. A családi kapcsolatoknak ugyanakkor a sok együtt töltött idő nagyon jót tesz, ezt a részét meg tudnám szokni.

Szöllősi Boglárka edző, gyógytestnevelő
Teljesen. Gyógytestnevelés téren online küldöm az anyagokat minden nap. Az úszás teljesen szünetel. A saját edzésemet otthon végzem, még futni és tekerni kijárok, persze egyedül. Több időm lett kertészkedni és takarítani. Mindemellett kétségbe is vagyok esve, meddig tart ez, mi lesz a vége? Féltem a családom a járványtól, szorongok, hogy fogunk megélni, ha sokáig tart majd ez a leállás. A sok negatívum mellett van sok pozitívum is. Lelassítottunk, amit máshogy nem tettünk volna meg.

Kovács Tamás festőmester
A saját vállalkozásomban egyenlőre még tudok dolgozni. A korábbi megrendeléseket sem mondták még vissza. Ha elhúzódik a válság, az emberek a lakásfelújításokat is későbbre halasztják, ezért bízom benne hogy 3-4 hónapon belül minden visszaáll a normál kerékvágásba.

Józsa Tamás fotós, rendezvényszervező vállalkozó
Teljesen felborult az életem március elején, már hom office-ban dolgozok itthonról. Jelenleg szinte munka nélkül vagyok, esküvői szezon most kezdődne, de szinte augusztus 1-ig minden esküvőt, lagzit áttettek a párok más időpontra vagy jövőre, vagy teljesen lemondták. Tablófotózás szezon van tavasszal, de sajnos idén ez is elmarad. A rendezvényeink is megálltak, a Scream Running versenyünk elmaradt, így utaljuk vissza a nevezéseket, a Zsír on the Fest-et nagy valószínűséggel nem rendezzük meg, hanem 2021. júliusára a teljes rendezvényt áttoljuk. Nagyon nehéz időszak ez most vállalkozóként, a stúdiómat is be fogom zárni, ha tovább tart a mostani állapot. De minden rosszban van valami jó, itthon vagyok a kislányommal. Vigyázzunk egymásra, figyeljünk egymásra! Ha lemegy a vírusvészhelyzet, szerintem minden más lesz…

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?