Segítenek a szakképzős diákok is

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium maszkok előállítására kérte a Szakképzési Centrumokat a tömeges megbetegedések és a járvány lassítása érdekében – adta hírül március 30-án az MTI. A kezdeményezéshez városunk egyik szakképzője, a Klapka iskola is csatlakozott, ahol 3D-s nyomtatóval készítenek majd egészségügyi arcpajzsokat a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház dolgozóinak.

A március elején elszabadult felvásárlási láz után a gyógyszertárak, üzletek polcairól teljesen elfogytak a maszkok, és az átmeneti készlethiányban egyre nagyobb teret nyert magának a házilag készített szájmaszk. A közösségi média segítségével több maszkvarró kezdeményezés is indult a civilek között, melyhez most az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére a Szakképzési Centrumok is csatlakoztak.

A minisztérium textil szájmaszkok gyártására kérte a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeket. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként maszkot állíthatnak elő, ha rendelkeznek otthon a készítéshez szükséges gépekkel, vagy tömegközlekedés nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe varrni. Az MTI tájékoztatása szerint jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon, vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával.

Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása.

Jászberényben a Klapka iskola is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez – mondta el lapunknak Tamás Zoltán igazgató. Tanműhelyükben 3D-s nyomtató segítségével arcpajzsokat állítanak elő a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház dolgozói számára.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?