Hogyan viseljünk maszkot járványhelyzetben?

A helyes maszkviselés szabályaira dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tért ki az operatív törzs március 26-i tájékoztatóján, hogy eloszlassa a témában terjedő tévhiteket, rossz beidegződéseket.

Dr. Müller Cecília véleménye szerint elég nagy a káosz a maszkok helyes használatával kapcsolatban. Mindenekelőtt leszögezte, hogy a koronavírus továbbadása cseppfertőzéssel történik, tehát ennek figyelembevételével kell a maszkviselésről is gondolkodni.

Az egészségügyi dolgozóknak kell mindenképpen viselniük, akik tisztában vannak a maszkok használatának szabályaival. Ők olyan sebészi maszkot viselnek, amely megfelelő védelmet nyújt invazív tevékenységük során. A tisztifőorvos ajánlása szerint a betegek, illetve a betegeket ápolók is viseljenek maszkot, de az lehet akár egyszerűbb is, nem feltétlenül kell sebészi maszknak lennie.

Ezek mellett azonban hangsúlyozta, hogy a maszk viselése nem ad teljes védettséget a koronavírussal szemben, ezért a fent említett eseteket kivéve használata nem indokolt. Pusztán a maszk viselése nem elegendő a járvány megállításához! „A szájmaszk viselése olyan hamis illúziót kelt bennünk, hogy általa mindentől védve vagyunk: ez nem helyes és nem elégséges! Ha valaki állandóan igazgatja a maszkját, mert kényelmetlen annak a viselése, akkor a kezével saját magát fogja megfertőzni. Ezek a maszkok nem zártak, tehát valójában csak a cseppfertőzés tovaterjedését akadályozzák meg.” – nyomatékosította dr. Müller Cecília, majd hozzátette, hogy a higiénés szabályok betartása, a csoportosulás megakadályozása, a kontaktusok 1,5-2 méteres távolságtartása és főként az otthon tartózkodás azok a tényezők, melyekkel hatékonyan lassítható a járvány terjedése.

Ha azonban valakinek mégis a maszk viselése nyújt biztonságot, akkor azt tegye jól! A kereskedelemben kapható szájmaszkok bármelyike használható erre a célra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint tiszta kézzel helyezzük fel a maszkot, amely az orrot és a szájat is eltakarja. Igazítsuk a fülünkre, fejünkre úgy a pántjait, hogy az kényelmes legyen, és később ne kelljen hozzányúlni. Használat közben ne nyúljunk a szájmaszkokhoz! Az egyszer használatos maszkokat soha ne használjuk kétszer! A maszk levételnél fontos, hogy ha kesztyűt is viselünk, akkor először azt vegyük le, majd a maszkot kívülről megfogva emeljük le, dobjuk ki, és utána rögtön mossunk kezet. Ezek mind mind olyan momentumok, amivel a saját magunk fertőződését el tudjuk kerülni.

A tisztifőorvos végül leszögezte, hogy a járvány akkor szorítható vissza leghatékonyabban, ha otthon maradunk, betartjuk a személyi higiéniát, csak szükség esetén hagyjuk el az otthonunkat és kerüljük a személyes kontaktust, a tömeges találkozásokat.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?