Faültetéssel a jobb levegőért

A közmunkaprogram keretein belül mintegy 170 facsemetét telepítenek a Kórház utca és az Ady Endre út mentén lévő közterületi zöldfelületekre, ahol eddig nem, vagy csak jelentéktelen mértékben voltak fás szárú növények. Az önkormányzati faiskolában előnevelt gömbkőris és tarka levelű juharfák méltó díszei lesznek majd Jászberény közterületeinek környezetünkre gyakorolt jótékony hatásai mellett.

A jelenleg is folyamatban lévő tavaszi faültetéssel kapcsolatban Faragó Pétert, a Jászberényi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda munkatársát kérdeztük, aki arról tájékoztatott, hogy céljuk az egységesen fásított utcakép kialakítása. Ezen célkitűzésük mentén azonos korú, ebből kifolyólag egyforma méretű; azonos fajtájú, ezáltal ugyanolyan megjelenésű; valamint szimmetrikus rendszerben telepített fákat szánnak a kijelölt közterületekre. A kiválasztás során olyan utcákat, útszakaszokat kerestek, ahol a magáningatlanok előtt lévő közterületi zöldfelületeken nincs, vagy csak alig található fás szárú növény, valamint széles zöldsávval rendelkeznek az úttest és a magáningatlanok telekhatára közötti területen.

Többek között azért esett a választásuk az Ady Endre útra, illetve a Kórház utcára, mert fás szárú növények tekintetében viszonylag ritkán ültetett területek, ráadásul széles közterületi zöldsáv tartozik hozzájuk, és nem utolsó sorban némiképp hosszú, egyenes útszakaszokról van szó. A növények pontos elhelyezése tekintetében a szakemberek törekedtek arra, hogy többek között térképes adatbázisuk segítségével a talajfelszín alatt húzódó közművezetékeket kikerüljék. E mellett a fajták kiválasztásánál a légvezetékektől való védőtávolságok betartását is szem előtt tartották.

A Kórház utca páratlan számozású oldalára – ahol légvezetékek húzódnak – alacsony növekedésű fákat ültetnek: 57 gömbkőrist (Fraxinus ornus ’Mecsek’), míg a páros számozású oldalára 46 tarka levelű juhart (Acer platanoides ’Drummondi’). Mindkét fajta háromszor iskolázott, egy méter magasan mérve 10-12 cm törzsátmérőjű facsemete. Mivel az Ady Endre út mindkét oldalán légvezetékek húzódnak, így oda fejlett korban is alacsony termetű gömbkőrisek kerülnek, összesen 67 db. Az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a facsemeték növekedését locsolással segítsék elő – természetesen ki-ki a saját ingatlana előtt –, hogy mihamarabb megerősödjenek, és szép díszei legyenek környezetünknek.

Faragó Péter lapunknak elmondta, hogy a már kiültetett és a még kitelepítésre váró facsemeték a közmunkaprogramra épülő, önkormányzati tulajdonú csemetekertből származnak. A csemetekert néhány évvel ezelőtt azért létesült, hogy 400-500 db, faiskolából vásárolt fiatal facsemete átmeneti elhelyezését biztosítsa. Itt a facsemeték ápolási munkálatainak egy része emberi munkaerővel és kézi szerszámokkal történt. A több éves nevelést és gondozást követően kellőképpen megerősödött facsemeték városi közterületeken történő végleges kiültetése úgyszintén a közmunkaprogram keretein belül zajlik jelenleg is, kifogástalan minőségben.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?