A sport nem áll meg

Április első hétvégéjén léphetett volna tatamira a felnőtt súlycsoportos shinkyokushin Európa-bajnokságon a Yakuzák SE/Y Akadémia két fiatal válogatott versenyzője, Kerekes Réka és Móczó Milán, ám ezt megakadályozta a világjárvány, másnéven pandémia.

Az április 4-5-re meghirdetett grúziai EB elmarad a globális járványveszély miatt, miként minden más sportesemény is. Az Y Ház fiatalabb, bajnokesélyes karatékái sem tudták bebizonyítani, hogy valóban ők a legjobbak korosztályukban, hiszen a Kyokushin Karate Diákolimpia március 14-i országos döntőjét is törölték a versenynaptárból. Szerencsére a legfiatalabbak még érezhették a siker ízét, hiszen egy héttel korábban Szentesen a Knock down Diákolimpia elsősorban a jászberényi Yakuzák diadaláról szólt. Annak érdekében, hogy a sikerszéria folytatódhasson és a veszélyhelyzet megszűnése után is a legjobb edzéseket kapják sensei Agócs Tibor tanítványai, valamint az Y Akadémia funkcionális edzéseinek résztvevői, az Y Ház kényszerleállása alatt karbantartást, felújítást és félmillió forintot meghaladó eszközfejlesztést végeztek az „Élet iskolájában”.

Az Y Házat március közepén zárták be, tekintettel a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre. Az „Y”-ban már ezt megelőzően is nagyon komolyan vették az egészségügyi fenyegetettséget, így például a versenyzők és a szülők véleményét is meghallgatva, Agócs Tibor szakmai vezető még februárban lemondta a grúziai EB részvételt. Nehéz volt a döntés, hiszen Kerekes Réka és Móczó Milán első éves felnőttekként, a Magyar Bajnokság ezüstérmeseiként, ebben a nemzetközi mezőnyben most elsőször mutatkozhattak volna be „hivatalosan” is, ráadásul úgy, hogy esélyesek is voltak a dobogóra. Ennek ellenére belátták, hogy a Tbilisziben megrendezett kontinensviadal túl nagy kockázatot jelentene számukra. „Nem elsősorban attól félünk, hogy a betegséget elkapjuk, hanem egy utazás kapcsán nem szeretnénk hirtelen karanténba kerülni vagy bármilyen bizonytalan helyzetbe keveredni. Számunkra mindig is a versenyző a legfontosabb, ők állnak a középpontban. A felkészülésüket professzionális módszerekkel és körülmények között biztosítjuk, ugyanakkor rendkívüli módon szeretnénk rájuk vigyázni, és ez a szándék felülír minden mást. Új célokat, új motivációs helyzeteket teremtünk versenyzőink számára, az Y dolgozik tovább” – magyarázta még februárban Agócs Tibor a döntést.

Az idő később igazolta is ezt a döntést, hiszen március közepén az EKO (Európai Karate Szövetség) elnöke közleményt adott ki arról, hogy elhalasztják az EB-t. Ezek után természetesen a magyar válogatott csapat is lemondta a grúziai repülőjegyeket, hasonlóan, mint tették azt három héttel korábban nagyon bölcsen az Y Akadémia versenyzői.

A vírus elterjedése sajnos megakadályozta a bizonyításban azt a nyolc ifjú Yakuzát is, akik február 9-én Nyíradonyban taroltak az idei tanév Kyokushin Karate Diákolimpia Kelet-magyarországi elődöntőjében. Az Y Ház ifi és junior korú karatékái, akik tatamira léptek azon a selejtezőn, valamennyien továbbjutottak az országos döntőbe. Az Y-os fiatalok szinte kivétel nélkül ipponokat és wazarikat szereztek, szó szerint leütötték és lerúgták ellenfeleiket és több súlycsoportban is abszolút fölényt nyújtva jutottak tovább a március 14-re meghirdetett debreceni országos fináléba. Móczó Márk, Csibra Barnabás, Treba-Kovács Botond, Kiss László Mátyás első helyet szereztek, Bagyinszki Máté, Kun István, Kiss Milán Rokkó pedig ezüstérmesek lettek. A sportesemények későbbi elhalasztása miatt azonban az országos döntőben már nem tudtak bizonyítani.
Szerencsére egy héttel korábban még volt arra lehetőség, hogy az „Y”-os csapat egy része megmutassa az országnak, hogy Jászberényben a legjobb edzésmódszerrel készülnek a karate versenyekre. Március 8-án Szentesen, a kyoksuhin karate egy másik szabályrendszerben meghirdetett diákolimpiáján gyermek és serdülőkorú versenyzőivel nevezett a Yakuzák SE/Y Akadémia. Az országos Knock down Karate Diákolimpiáról 320 versenyző közül összesen 16 éremmel tért haza a jászberényi egyesület, kiérdemelve a legtöbb versenyzőt felvonultató klubnak járó elismerést is.

A knock down szabályrendszerre legjellemzőbb, hogy az egészen fiatal karatékák is a felnőttekhez hasonló szabályok szerint mérkőznek meg egymással, csak a védőfelszerelésekben és a fejrúgások erejében, kivitelezésében van különbség. Azok a klubok és edzők, akik fontosnak tartják, hogy a gyerekek és az ifik is lehetőleg valós küzdelmekben edződjenek életkori sajátosságaik és felkészültségük arányában, a japán minta alapján a knock down rendszerű versenyeztetést preferálják. Így több esélyt látnak arra, hogy később felnőtt korban is jobban megállják helyüket a magyar versenyzők a nemzetközi viadalokon is.

A jászberényi Yakuzák is azért neveztek – most először – ilyen jellegű viadalra, mert sensei Agócs Tibor is fontosnak tartja az életszerű, keményebb küzdelmeket gyermekkorban is. Ráadásul ez a viadal arra is lehetőséget adott az Y Háznak, hogy teljesen kezdő versenyzők is próbára tegyék magukat.

A kőkemény főpróba március első hétvégéjén jól sikerült, hiszen a jászberényiek nem csak a legtöbb versenyzővel érkeztek Szentesre, de eredmények tekintetében is a legsikeresebbek közé kerültek. Treba-Kovács Jázmin és Danka Hunor (kata), valamint Notheisz Janka, Treba-Kovács Jázmin, Danka Hunor és Juhász Zoltán (kumite) révén az Y-os csapat 6 aranyérmet szerzett. A berényiek 4 ezüstöt is begyűjtöttek Baráth Zille Veronika (kata és kumite egyaránt), Notheisz Janka (kata) és Palásti Krisztiánnak (kumite) köszönhetően. Palásti Krisztiánnak formagyakorlatban is sikerült dobogót szereznie (3. hely), s további négy Yakuza (Bagó Balázs, Mizsei Boglárka, Tugyi Eszter, Csizmadia Viktor) küzdelemben lett bronzérmes.

A sok kiváló fiatal versenyző a kényszerleállás miatt most ugyanúgy kénytelen kihagyni a közös edzéseket az Y Házban, mint mindenki más. Ennek ellenére mesterük otthoni edzésekre biztatja őket és videó felvételekkel, interneten keresztül különböző gyakorlatokat is tanít számukra. Hamarosan működni kezd az Y-os tagságon belül a Microsoft Teams csapatmunka-központ alkalmazás is. Ezzel a rendszerrel napokon belül 100-an fognak elméleti képzésben részesülni, amely képzéshez jelenleg is készül a tematika. Az alkalmazás így mindaddig, amíg tart a kényszerszünet a csoportos edzések terén, az otthoni edzésmunkát és a test karbantartását fogja segíteni a csapaton belül – egyfajta távoktatásként. Amikor pedig véget ér a „kényszerszünet”, mind a karatésok, mind pedig a funkcionális edzésre járók csoportja egy megújult edzőterembe léphet be. A leállás alatt ugyanis megvalósul egy jelentős mértékű karbantartás is.

Az Y Ház március közepén történt kényszerű bezárása után a klímák fertőtlenítésével és tisztításával felújítási munkák kezdődtek, valamint egy klíma áthelyezése is megtörtént. A tisztasági festést is előbbre hozták a kora nyárra tervezett időpontról, s ha ez befejeződik, a frissen átfestett falakra új sporteszköz tartó konzolok is felkerülnek. Az udvaron, a street workout pályán is ideális körülmények között folytatódhatnak majd az edzések, hiszen a pálya takarítása mellett arra is jutott idő és figyelem, hogy annak bizonyos elemeit újra fessék. Az Y Ház egy félmillió forintot meghaladó beruházás révén új sportszerekkel is gazdagodott a leállás óta eltelt napokban. Közel 700 ezer forintos összköltségből nemcsak új futópad, hanem funkcionális eszközök és egy saját készítésű sportszer is készült az Y Akadémia műhelyében- köszönhetően a támogatóknak.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?