Új elnök a méhészegyesületnél

A március 9-i tisztújító közgyűlésen a harmincöt év után leköszönő Molnár György helyére a Jászsági Méhészegyesület tagjai Molnár Klaudiát jelölték ki a szervezet élére. Az új elnököt az egyesület eddigi eredményeiről, a pozícióval járó teendőkről és a jövő terveiről faggattuk.

Mióta munkálkodik a helyi méhésztársadalomban?

Páromat több, mint tíz éve barátok vezették bele a méhészet rejtelmeibe. Én csak pár évvel később merültem bele, szerettem meg a méheket, a méhészetet. Addig a háttérmunka volt az enyém. Az egyesületnek eredetileg párom volt a tagja, én, ha jól emlékszem három éve lettem tag hivatalosan, bár előtte is részt vettem már az egyesületi programokon.
A Jászsági Mézlovagrendnek is tagjai vagyunk. Igyekszünk minél több iskolába, óvodába eljutni, hogy a gyerekeket megismertessük a méhek világával, a mézzel és a méhészeti termékekkel.

Milyen tevékenységi kört látott el eddig az egyesület életében? Milyen feladatokban vett részt?

Az egyesületi munkákban két éve kezdtem aktívan részt venni. A mézvásár szervezésében segítettem, de az elmúlt egy évben egyéb, az egyesülettel kapcsolatos dolgok szervezésében is aktívan részt vettem.

Mikor vette át a stafétát? Milyen döntési folyamat előzte meg?

Az egyesületnek négy évente van „tisztújító” közgyűlése, ilyenkor választják meg a jelen lévő tagok az elkövetkező négy évre az elnököt, az elnökségi tagokat és a felügyelőbizottságot. Maga az elnökség átadás-átvétel folyamata még nem zajlott le, ennek április 10-ig kell megtörténnie.

Miként változnak az elnöki poszttal a feladatai? Milyen új kihívásokkal kell szembe néznie?

Az elnöki poszttal sokkal több feladat hárul rám, de úgy gondolom, hogy az elnökségi tagok segítő munkájával megoldunk mindent. Az idei év elég komoly kihívás elé állít mindannyiunkat, hiszen a jelenlegi helyzetben, a korlátozó intézkedések miatt sokkal nehezebb lesz a legnagyobb rendezvényünk, a Mézvásár megszervezése.

Hogyan értékeli az egyesület eddigi eredményeit?

Az egyesület nagyon szép eredményeket ért el eddig. Mindannyian látjuk, hogy a méhészek egy pár éve nehézségekkel küzdenek. Sok volt a méhpusztulás, a mérgezések, a kedvezőtlen időjárás, az alacsony mézfelvásárlási árak. Valószínű ezek a fő okok, ami miatt a méhészeti rendezvények látogatottsága is csökken. Szerencsére a jászberényi Mézvásáron ez még nem éreztette igazán hatását, de ennek az állapotnak a fenntartásán dolgoznunk kell.

Melyek azok a szegmensek, melyeket biztosan továbbvisz az eddigi hagyományok szerint, és melyek azok a területek, ahol úgy véli, változtatásra van szükség?

Alapvetően szeretnénk megtartani az egyesület rendezvényeit, összejöveteleit továbbra is. Amin viszont szeretnénk változtatni az az, hogy a jászberényi lakosok közül minél több embert kivonzzunk a Mézvásárra, hogy minél többen megismerkedjenek a méhekkel, a méhészeti termékekkel. Szeretnénk, ha ez egy jó családi program lenne. Ennek érdekében tavaly már az úgynevezett „Zöldudvarban” ingyenes gyermekprogramokat rendeztünk, amelynek szerencsére nagy sikere volt, valamint szerveztünk egy rajzpályázatot a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria közreműködésével.

Beszéljünk a jövőbeni, kezdésnek az idei esztendő terveiről. Hogyan tovább?

Az idei évben is szeretnénk megrendezni a Mézvásárt természetesen. A kérdés csak az, hogy a jelenlegi korlátozó intézkedéseket addigra feloldják-e teljesen, lehetséges lesz-e egy ekkora rendezvény megtartása. Jelenleg minden bizonytalan, de elkezdjük a szervezést és reméljük, megtarthatjuk a rendezvényt. Az év további terveiben természetesen szerepelnek az előadások megszervezése, az egyesületi programok, a mézes reggelik. Vannak ötletek, de ezek inkább majd a későbbiekre.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?