Nyárra elkészül a piaccsarnok

Miközben a közbeszédben a kialakult járványhelyzet miatt heves polémia folyik a piac további üzemeléséről, az építkezés egyelőre töretlenül halad. A kivitelezés vezetőjét, Baranyi Szabolcsot kérdeztük az ütemtervekről és az új csarnok paramétereiről.

Baranyi Szabolcs kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a csarnok építésében jelenleg mintegy hatvan százalékos készültséget értek el. A munkálatok befejezése az eredetileg tervezett egy év intervallum helyett valamelyest csúszik, mert mint ismeretes, az alapozásnál egy az eredetileg tervezetthez képest másfajta konstrukciót kellett megvalósítani. A laza talajszerkezet miatt egy sokkal stabilabb alapozást kellett megvalósítani, ami két hónapos késést indukált. Plusz, úgynevezett pontalapok lettek beépítve, amelyek arra szolgálnak, amennyiben majd a későbbiekben a galéria is beépítésre kerül, elbírja a szerkezetet. A csarnok alapterülete a régihez képest nem változik, a majd később beépíthető emeleti résszel lehet nagyobb a fedett piac.

Most fejeződik be az üvegezés, lassan beépítik a földszinti hőszigetelt alumínium nyílászárókat is. Az épület hűtése, szellőztetése biztosítható. A hat ajtó biztonsági ráccsal lesz ellátva, így éjszakára a zárt rácsok mellett az ajtók nyitva lehetnek, illetve a motorosan működtethető tetőablakokon keresztül is lehet szellőztetni a csarnokot. A déli oldalon hővédő üvegezést és árnyékolót építettek be, amely megoldás segít a meleg elleni védekezésben. A hideget infra hősugárzók mérsékelik.

Előreláthatólag július közepén várható a befejezés, bár a vírussal kapcsolatos gazdasági válság még befolyásolhatja az átadás időpontját. Előfordulhat, hogy a kért építőanyagok nem érkeznek meg időben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?