Szüneteltetik a nyilvános szentmiséket

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a templomok ugyan nem zárnak be, de nyilvános liturgiát, közösségi alkalmakat nem tartanak március 17-től. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden tartanak meg.

A Nagyboldogasszony Főplébánia és a Jézus Neve Plébánia hirdetőtábláin is olvasható, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus-járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig templomaikban nyilvános liturgiát és egyházközségi összejöveteleket nem tartanak. A felvett szándékokért a szentmisét azonban megtartják, a családtagokat pedig arra kérik, hogy otthon imádkozzanak.

Erre a különleges időszakra a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia püspökei felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. E mellett felhívják a hívek figyelmét arra, hogy mivel lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsenek kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, vagy más imával – egyénileg vagy a családban.

Dr. Novák István főigazgató, plébános tájékoztatása szerint a Jézus Neve Plébánia irodája csak a temetések bejelentésére lesz nyitva március 23-tól kezdődően hétfőtől péntekig, 11 órától 12 óráig. A temetésekhez szentmisét nem lehet kérni, csak a járványveszély elmúlta után, utólag. A temetési szertartásokat minél kisebb létszámmal kell megtartani, egymástól távolságot tartva, a ravatalozó helyiségek használata nélkül. A húsvéti szentgyónások helyett az ünnepek előtt a Ferences templom bejáratával szembeni szabad téren Novák atya általános feloldozást fog adni, ha az akkori rendelkezések lehetővé teszik. Erről később tájékoztatják a híveket.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?