Nemzetközi partnertalálkozó a Bercsényiben

A Bercsényi Miklós Általános Iskola több Erasmus KA2-es projektben is részt vesz. A “The value of different cultures” című projekt magyarországi találkozóját tartották március első hetében Jászberényben a Bercsényi iskolában.

Négy különböző iskolából érkeztek tanárok és mind a négy országból 5-5 diák is. A projekt koordinátora a vechtai Geschwister-Scholl-Oberschule, mellyel a Bercsényi testvériskolai megállapodást kötött 2019 őszén, és egy másik projekt résztvevő iskola szintén testvériskola, az uzoni Tatrangi Sándor Iskola Erdélyből. Rajtuk kívül érkeztek vendégek Spanyolországból, Fuensalida városából és Törökországból, Adanából. Összesen 12 tanár és 20 tanuló élvezhette a jászberényi iskola vendégszeretetét, a változatos programokat. A projekt keretén belül ( aminek a kultúrák különbözősége a témája ) megismerhették hazánk több kulturális műemlékét , a magyar ételeket, zenét, sportot, táncot és természetesen a vendégek is bemutatták azokat a táncokat, dalokat amikkel készültek fogadóiknak.

A Budai Várban egy kincsvadászat keretén belül ismerték meg a főbb nevezetességeket, majd a Szent István Bazilika megtekintése után a Parlamentben fogadta a csoportot a Felső- Jászság országgyűlési képviselője, Pócs János is. A Hősök Terét is megcsodálták a külföldiek, majd Jászberény felé vették útjukat. Városunkban a Bercsényiben sok változatos programban volt részük, többek között iskolalátogatáson, fizika foglalkozáson, méhészeti-, tejtermelő- és néptánc – bemutatón vettek részt, de sportfoglalkozás, állatkerti séta, kiszebáb égetés ( a tél búcsúztatója), Polgármesteri Hivatali fogadás ( Dr. Gedei József Alpolgármester fogadta a csoportot), Jász Múzeum,városi séta, virtuskodás, kulturális totó is színesítette a csoport programját. A magyar fogadó gyerekek szüleinek köszönhetően megismerhették a magyaros ételeket is. Az egri kiránduláson egy csillagvizsgáló és a varázstorony előadóit hallgathatták, majd a Bazilika, a Minaret, a Dobó-tér és az Egri Vár megtekintése következett. A nap végén a Saliris Resort fürdőjében kapcsolódhattak ki a gyerekek tanáraikkal együtt. A tartalmas hét végén még egy közös nemzetközi táncház kerekedett ki a Főnix Műhelyben , ahol a részvételi igazolásaikat is megkapták a vendégek.

A tanárok közben természetesen egyeztették a feladatokat, megbeszélték a következő találkozó időpontját is, melyre Erdélyben, Uzonban kerül sor 2020. május első hetében.

Kiss Attila

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?