Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

A négyévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok közül a soron következőt ez év szeptember 13-20. között Budapesten rendezik „Minden forráson belőled fakad” mottóval. Erről tartott előadást Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora hamvazószerdán, a Jászok Egyesülete idei első összejövetelén.

A rendezvénysorozatnak nyolc előkészítő bizottsága van, Dolhai Lajos a Teológiai Bizottság elnöke.
Dolhai Lajos a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon született, pappá 1977-ben szentelték, utána másfél évig Jászapátin volt káplán, majd Rómába került. Ottani tanulmányai után 1981 óta az Egri Papnevelő Intézetben tanít.
Az Eucharisztikus kongresszus a legnagyobb esemény a katolikus világegyház életében. A kongresszus ebben az értelemben összejövetelt jelent: a világ különböző részeiből összejönnek a hívek és a magyar hívőkkel együtt ünnepelnek. Az eucharisztia a magyar nyelvi értelmezésben oltáriszentséget jelent, de már a 2-3. századtól ezzel a görög eredetű szóval illették a szentmisét, ami szó szerint hálaadást jelent. A hálaadás arra vonatkozik, hogy Jézus feltámadt, miután szenvedése, halála és feltámadása által megváltott minket.

A kongresszus olyan, mint az úrnapi szentmise és körmenet, de térben és időben megnagyítva. A hívőknek alkalom arra, hogy megvallják hitüket a világ és a kevésbé vallásos emberek előtt.

Története 1874-től indul, amikor Franciaországban egy hölgy zarándoklatot szervezett. Ezt évről évre megtette, a végén már ötven ezer volt a résztvevők száma. A francia püspöki kar aztán egyfajta kongresszust illesztett a zarándoklat végére. A mozgalom végül elhagyta a francia nyelvterületet, és világméretű rendezvénnyé vált. Az 1893-ban Jeruzsálemben rendezettre már a pápa is küldött legátust. A kezdetben évente megrendezett eseményből végül négyévente, éppen az olimpia évében megrendezett eseménysor vált. 2016-ban a Fülöp-szigeteki Celuban volt, ahol milliós tömegek ünnepeltek. Magyarországon már volt egyszer Eucharisztikus kongresszus, 1938-ban, amikor is az ezeréves magyarországi katolikus egyháznak a legimpozánsabb, legnagyobb ünnepségsorozata volt. Akkor is a Hősök tere volt az egyik fő helyszín, mint ahogy azt most is tervezik. Tűzijáték, díszkivilágítás emelte a rendezvény fényét, a Lánchíd is fényárban úszott.

A kongresszus sikeréért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mozgósítja az egész magyar katolikus egyházat, ennek jegyében az egész országot bejárja egy nagy, háromméternél magasabb kereszt, a Missziós Kereszt. A kongresszus előkészületeiben egyébként, főleg a fiatalok megszólítása érdekében, olyan tömegkommunikációs eszközök is helyet kapnak, mint a facebook, a twitter, az instagram és a hírlevél. A Magyar Posta bélyegkibocsátással emlékezik meg az eseményről, de lesz ünnepi éremkibocsátás is.

Még a szeptember 13-i, Puskás Ferenc Stadionbeli ünnepélyes megnyitó és nyitó szentmise előtt háromnapos teológiai szimpózium lesz az esztergomi Szent Adalbert Központban, néhány száz fő részvételével. A stadioni ünnepséget pedig tömeges elsőáldozással kötik össze, amire eddig is már négyezernél többen jelentkeztek, van köztük Alaszkában élő magyar is.

Az egyhetes rendezvény fő helyszíne hétfőtől-péntekig a Hungexpo lesz, ahol a program reggeli közös imával kezdődik, majd a világ minden részéről érkező bíborosok tartanak előadásokat. Szerdán a plébániák látják vendégül az ide zarándokló híveket. Csütörtök este a közösségek szentségimádására kerül sor egy kétórás rendezvény keretében a Szent István Bazilikában. A péntek lesz az ifjúság napja a Papp László Sportarénában, Ákos-koncerttel és a ForrásPonttal. Szombat délelőtt a családok fesztiválja lesz a Margit-szigeten, délután 5 órakor a Parlament előtt lesz ünnepi szentmise, bíboros atya vezetésével, amit eucharisztikus fáklyás körmenet követ a Hősök terére. (1938-ban Szent Jobb körmenetet rendeztek, ugyanide vezető úticéllal). A tetőpont a vasárnapi ünnepi szentmise lesz, a Statio Orbis 11 órakor a Hősök terén, amit reményeink szerint Ferenc pápa fog személyesen celebrálni.

Nagy tapssal megköszönt előadása végén Dolhai Lajos Isten áldását adta a szép számú jelenlévőre.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?