90 év munkája szeretetben

Ugyan egy hónapot késett a hivatalos köszöntés, de így is nagy szeretettel adták át jókívánságaikat Nyeste Ferencné Klára néninek 90. születésnapja alkalmából március 10-én.

Magyarország Kormánya nevében Bohárné Bathó Rozália, a 9. számú választókerület képviselő asszonya március 10-én adta át a szépkorúaknak járó oklevelet egy színes virágcsokor kíséretében Nyeste Ferencének 90. születésnapja alkalmából. A takaros ház előkertjében az ünnepre kinyílt az ibolya a pázsit közül, Klára néni örömére, aki ma is különös gondossággal ápolja a kertjét. Belépve a lakásba büszkeséggel mutatta a polcokon sorakozó szebbnél szebb virágkészítményeit, melyeket gyermekeitől, unokáitól kapott ajándékba, és ezzel együtt megannyi régi történet, szép emlék tört elő.

Klára néni 1930. február 12-én született, a Jenes család ötödik gyermekeként. A szülők Pusztamonostoron, a Vörös Csillag utcában nevelték fel a tizenegy gyermeket szeretetben, tisztességesen. Klára néni fiatalként dr. Dabasi Halász György sebész főorvosnál dolgozott szobalányként. Számtalan emléke fűződik a mai Szikra Galéria épületében töltött időszakhoz, ahol igazán megbecsülték áldozatos munkáját. A ház rendben tartása mellett az általa oly nagyra becsült főorvos úrnak is asszisztált, de ízletes paprikás krumplit is szívesen készített a háziaknak, és a náluk vendégeskedő Gosztonyi családnak. Ugyan Monostoron volt neki egy udvarlója, de mégis ahhoz a fuvaros fiúhoz ment feleségül, aki egy alkalommal kikísérte a vonatállomáshoz, és azonnal elnyerte a szívét. Nyeste Ferenccel 1950. október 7-én kötöttek házasságot. A Pesti utcában, albérletben alapítottak családot, majd a Fecske utcában építették fel közös otthonukat. Szerelmük gyümölcseként 1951-ben született Klára, majd ’54-ben Gizella és ’57-ben Éva. Klára néni egy ideig háztartásbeliként dolgozott, majd a ’80-as években a Hűtőgépgyárban helyezkedett ahol, ahol nyugdíjazásáig 15 évet töltött el. Férje közismert fuvaros volt a városban, lovait nagyon szerette és jól tartotta. „Az ő lovai voltak a legszebbek a városban!”

Szeretett férje sajnos már nem köszönthette fel Klára nénit 90. születésnapján, ahogy két elhunyt veje sem, de lányai és unokái kárpótolják a hiányukat. Három leánya, hat unokája és szintén hat dédunokája ragyogja be Klára néni mindennapjait, aki szerint a hosszú élet titka a szerető családi kör mellett a rendszeres munka.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?