Tájékoztató a bérlakásokról

A városvezetés felmérte az önkormányzati bérlakások és ingatlanok állapotát. A munkáról Bobák Zsolt, a Városüzemeltetési Bizottság elnöke számolt be lapunknak.

Az önkormányzatnak 131 bérlakása van jelenleg, amiből 27 ingatlan a Faiskola 7-ben található. A Faiskola utcai üres lakásokat szánja az önkormányzat munkásszállóvá alakítani amennyiben a város elnyeri a hitelt. A bérlakások zöme a Vaspálya utcában, a Szövetkezet úton, a Lehel vezér téren, a Nádor utcában, a Szent László utcában található.
Az önkormányzat delegációja az elmúlt hetekben megtekintette az ingatlanokat, felmérte az állapotukat. A bérlők lakáshoz való viszonyulását is vizsgálták. Jellemzően a lakók rendben tartják az ingatlanokat, fizetéselmaradási probléma is ritkán fordul elő, az együttélés szabályait betartják. A szerződések határozott ideig szólnak, tehát amennyiben valaki nem viselkedik megfelelően a szerződés lejártával megszűnik a joga a bérleményben tartózkodáshoz.

A bérlakások nagy része, több mint hatvan százaléka szociális bérlakásként funkcionál. Nagyobb részükben idős, beteg, csekély jövedelmű ember lakik. Többük már a szülőktől megörökölt szegénységet hordozza tovább.
A lakások állagmegőrzését, karbantartását, felújítását az önkormányzat folyamatosan végzi.

Tavalyelőtt kezdődött a nyílászáró-csere-program, amelyet a J.V.V. Nonprofit Zrt. koordinál. A költségvetésbe belekalkulálták az ilyen jellegű beruházásokat, így azok a felújítások idén is folytatódnak. A szociálisan rászorultaknak különösen nagy segítség, amit a nyílászáró-cserék révén a fűtésszámlán meg tudnak spórolni.
A lakásokon kívül házakkal is rendelkezik az önkormányzat. Ezek egy része szintén felújításra szorul. Ilyen például a Kürt utcai négy ingatlan. Itt legfontosabb a nyílászáró-csere, más részüket már nem is érdemes felújítani, mert a renoválási költség nem rentábilis a ház értékével. Az önkormányzat költségelvű lakásokat és házakat is nyilvántart. Ezeket elsősorban szakdolgozóknak (rendőröknek, egészségügyi alkalmazottaknak) adja ki kedvező áron. A lakásokra pályázat útján lehet jelentkezni. Bobák Zsolt hozzátette, hogy a lakásokra mindig túljelentkezés van, az önkormányzat mindazonáltal fenntart néhány üres ingatlant krízishelyzet átmeneti megoldására.

Lakáscélú ingatlanokon kívül a város egyéb bérleményként kiadható ingatlannal is rendelkezik. E körben üzlethelyiségek, garázsok, klubhelyiségek foglaltatnak benne. Ezek egy része is felújításra szorul; elsősorban nyílászáró, vizesblokk rekonstrukciót kellene elvégezni bennük.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?