Ütős kalandozás

Dés András zeneszerző ismeretterjesztő, zenés gyermekelőadásán a dobok és ütőhangszerek világába kalauzolta az ifjúságot február 29-én, szombaton délután a Főnix Fészek Műhelyházban.

A megjelenteket a programszervező, Sinka Judit köszöntötte, s konferálta fel az előadót, Dés András zeneszerzőt, aki ez ideig négy kiadott saját lemezzel büszkélkedhet. A legutóbbi album azért is különleges, mert az egyik rajta szereplő dal hangfelvétele az erdő mélyén készült. A nagybőgő, gitár és szaxofon hármasával tökéletes harmóniát teremtett a természetből gyűjtött faágak, levelek, termések és kövek Dés András keltette rezdüléseivel. A formabontó dzsesszmuzsikát feleségének szerezte, melyből árad a nyugalom, a béke és kiegyensúlyozottság, mégis huncut és játékos.

De milyen hangszereket is szólaltat ő meg, amikor éppen nem a természet kincsein dobol? Dés András nem jött üres kézzel, jó pár bőröndöt is hozott magával, melyek némelyike igen különös alakot öltött, de abban mind megegyeztek, hogy ütős hangszereket rejtettek. Elsőként a cajón került elő, ami leginkább egy dobozra hasonlít. Különlegessége, hogy miközben a zenész megszólaltatja, rajta is ül. A következő bemutatott darab az alumínium ceglédi kanna volt, melyet a magyarországi cigány népzenében kezdtek el hangszerként használni. A legnagyobb bőröndből keretes dobok kerültek elő, melyek a legősibb dobok a világon. A bemutatott darabok közül talán a legszebb az arab darbuka volt, melynek oldalát míves motívumok díszítették. Egy apró zsákocskából megannyi csörgő került elő termésekből, kecskekörmökből, csengettyűkből összefűzve.

A mindvégig humoros, gyermekközpontú előadás rengeteg érdekességet és izgalmas történetet tartogatott. Köztük néhány jó tanáccsal: használjátok a hangszereteket kreatívan, próbálgassátok, kísérletezzetek és dobot soha ne tegyetek pizza sütőbe! Aki zenét szeretne tanulni, hallgasson sok zenét, mindenféle műfajban, mert soha nem tudhatja, hogy melyik műfajból nyer majd inspirációt, mely zene ragadja meg igazán!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?