Komposztálás és zöldhulladék-gyűjtés

A háztartásokban összegyűjtött nyersanyagból értékes komposzt készíthető, mellyel kiválóan javíthatjuk a talaj minőségét. Sokan azonban túl munkaigényesnek tartják a kezelését, és a kommunális hulladékot gyarapítják az értékes, komposztálható nyersanyaggal.

A házi készítésű komposzt a legjobb, a legtermészetesebb humuszforrás, amelynek nagy előnye, hogy nem kerül pénzbe és szállítani sem kell, mert helyben van – állítja Bálint György kertészmérnök, mindenki Bálint gazdája. A háztartásban keletkezett szerves hulladékokat a komposztládában érdemes gyűjteni és tárolni, hiszen azok elkorhadása folyamán értékes és tápanyagdús humusz keletkezik. A 100 éves agronómus tapasztalata szerint a kertészkedők viszonylag kevés gondot fordítanak a komposzt készítésére, pedig az istállótrágya beszerzése egyre nehezebb. Ezért is fontos, hogy minden szerves hulladékot őrizzünk meg, és alakítsuk át a talaj termőképességét fokozó komposzttá.

Komposztládát magunk is készíthetünk, de vásárolhatunk is. Érdemes a kert egyik félreeső, árnyékos részére helyezni, de közel a veteményeshez, a humusz majdani felhasználási helyéhez. De mit is gyűjtsünk pontosan a komposztáló edénybe? Felhasználható a lekaszált fű, lehulló lomb, lágyszárú növények levágott szára, háztartási nyersanyag hulladékok, tojáshéjat, kávézacc, kifőzött tealevél, rostos tőzeg, lebomló papírhulladék és még sok más szerves anyag. A komposztálási rétegeket érdemes úgy alakítani, hogy alulra kerüljenek a fanyesedékek, összeaprított gallyak, majd a levelek, a vázanyag, a faforgács és/vagy szalma, majd a tetejére a konyhai hulladék. A rétegezés után földdel fedjük, és időközönkénti locsolással tartsuk nedvesen. Az érés során a komposzt felmelegszik: mikroorganizmusok lebontják a hulladékot, melyből sötétbarna, földszerű anyag keletkezik, és átveszi környezete hőmérsékletét. A bomlási idő attól is függ, hogy mit teszünk bele: a levelek és a déli gyümölcsök héja lassabban bomlik le, de körülbelül 6-12 hónap.

A jászberényi lakosok számára jó hír, hogy ingyen is hozzájuthatnak komposztáló edényekhez, mennyiségi korlát nélkül. Az igénylésre és átvételre a Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. Jákóhalmi úti telephelyén, valamint a Szelei úti Hulladékudvarban van lehetőség.

Akinek nincs lehetősége komposztálásra, a ház körül keletkező zöldhulladékot biológiailag lebomló zsákban is gyűjtheti, melyet 50 forintért vásárolhat meg az elszállítást végző J.V.V. Nonprofit Zrt. Margit-szigeti ügyfélszolgálatán, a Jákóhalmi úti telephelyén, valamint a piac üzemeltetési irodájában. A zöldhulladék-szállítás éves ütemtervét február 20-i lapszámunkban tettük közzé, de a társaság honlapján is megtalálható. Március elejétől december közepéig havonta kétszer-háromszor lesz szállítás, a járattervben feltüntetett időpontokban. A Szelei úti Hulladékudvarban nyitvatartási időben félévente 1 m3 mennyiségig is leadhatják a zöldhulladékaikat térítésmentesen.

Horti Ádám szállításvezető lapunknak elmondta, hogy Jászberényben évről évre nő az elszállított zöldhulladék mennyisége. Tavaly mintegy 1.400.000 kg súlyban szállítottak a Regio-Kom jásztelki telephelyére, ahol ledarálják és komposztálják a begyűjtött zöldhulladékot.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?