Fórum a csarnokról

A februári rendkívüli képviselő-testületi ülésen a városatyák elfogadták egy új kosárlabdacsarnok építésének támogatását. A létesítmény megvalósítására a volt jégpálya területe látszik alkalmasnak. Ennek kapcsán hívta fórumra a körzet lakóit Balog Donát képviselő március 3-án, kedden délután a Hűtőgépgyári sportcsarnok emeletére.

A mintegy tucatnyi érdeklődőt Balog Donát képviselő köszöntötte, röviden összefoglalta a fórum célját, majd átadta a szót Balogh Béla alpolgármesternek.

– Egy hosszú folyamat került most abba a fázisba, hogy a testület elé kerülhetett az ügy, amelynek eredményeként a JKSE szeretne építeni egy előírásoknak megfelelő sportcsarnokot állami támogatásból. A kosárlabdások 2016-ban pályáztak TAO-s beruházásra, akkor még Kasza Lajossal közösen. Időközben az együttműködés felbomlott, mivel a röplabdásoknak nincs befogadott TAO-s pályázatuk. Az új testület elkezdett az üggyel intenzíven foglalkozni és megoldást találni. Az ütemezések miatt sürgősen döntést kell hozni a helyszínről és a terveket minél előbb be kell nyújtani. Az önkormányzat nem tud a beruházáshoz önerőt adni, illetve elvárja, hogy olyan csarnok épüljön, ami más sportágak és egyéb rendezvények befogadására is alkalmas – fogalmazott tájékoztatójában Balogh Béla.

A fenntartással kapcsolatban két elvárást fogalmazott meg a városvezetés. Egyrészt felépülés után két évvel az önkormányzat nem tud hozzájárulni az üzemeltetés költségéhez, önállóságot kér, másrészt takarékos üzemeltetést vár el.

A helyszínválasztás tekintetében a csarnok erősítené a már meglévő sportlétesítményeket, így létrehozva egy szabadidős komplexumot a város ezen területén. A telket nem ingyen kapja meg az egyesület, azt meg kell vásárolni a várostól.

Az időközben megérkező Hőgye István a JKSE Kosársuli ügyvezetője, a klub elnökségi tagja válaszolt a továbbiakban a lakók által felmerült kérdésekre. Tájékoztatott, hogy elindultak az egyeztetések a tervezővel. Napirenden van a parkolás kérdése. Egyelőre még nem tisztázott a kötelező parkolási helyek száma, ami majd sok mindent befolyásol. Elkezdték az ütemtervet megalkotni, hiszen a vészesen közelgő június 30-ig be kell nyújtani a terveket. A csarnok mintegy 2600 négyzetméter alapterületen, két kosárlabdapályával, kiszolgáló helyiségekkel, az előírások szerinti 1200 néző befogadására lesz alkalmas. A kialakítás lehetővé teszi más sportágak, egyéb rendezvények befogadását is. A csarnok építése a város számára egy lehetőség, amelyet kár lenne elszalasztani. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban egymilliárd forintnyi fejlesztést tudtak megvalósítani a TAO-t kihasználva Jászberényben. Ebből újult meg a Bercsényi, a Bajcsy, a Rákóczi úti tornacsarnok. Ezek a fejlesztések a városvezetéssel együttműködve, önkormányzati önerős támogatások bevonásával történtek meg. Az, hogy Jászberénynek A csoportos csapata van nézőket vonz, illetve az utánpótlást ösztönzi a sport szeretetére és gyakorlására.

A lakók részéről érkeztek pro és kontra válaszok, felvetések is az építkezéshez. Többen tartottak attól, hogy a csarnok látogatói majd állandó lármát okoznak a pihenő övezetben zavarva a lakótelep és az állatkert lakóit. A parkolás megoldása szintén sarkalatos kérdésnek bizonyult, ugyanis jelenleg is gondot okoz az utcákban álló autók sokasága, valamint a forgalmi rend. Félelmüknek adtak hangot, abban a tekintetben, hogy nem kellőképpen átgondolt a helyszínválasztás. Emlékeztettek a jégcsarnok helyzetére, ahol a zajterhelés, a nehéz megközelítés, a nem megfelelő parkolási viszonyok sokat rontanak a kihasználtságon. Volt, aki inkább a város területén találna helyet a csarnoknak. Javasolták a Liska iskola területét, illetve a Nagykátai út bevásárló központok közötti helyszínt is. A kijárást aggályosnak ítélték a gyerekek számára a távolság, valamint a bekötőút hídján való átkelés miatt. Más hozzászóló üdvözölte az egykori jégpálya területére szánt terveket, reményt látva abban, hogy az így teljessé váló sportlétesítményi komplexum remekül kiegészíti az állatkert, a közeli természeti terület adottságait és visszatér a régi pezsgés erre a területre.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?