A mesemondás öröme

Március 7-én, délelőtt városunkban rendezték meg a Hencidától-Boncidáig népmesemondó verseny területi döntőjét a Jászberényi Városi Könyvtárban, ahol az ékesszóló résztvevők improvizatív történetszövéssel csillogtathatták meg tehetségüket.

Az „Otthonról haza – Kulturális kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében” elnevezésű program a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézet konzorciumi együttműködésével valósul meg. A projekt csaknem 100 anyaországi és határon túli helyszínen mintegy 250 rendezvénnyel szólítja meg a helyi közösségeket, így a szombat délelőttre meghirdetett mesemondó versennyel is, melyre Szabadkától Székelykeresztúrig érkeztek hagyományőrzők.

A népmese ma már a gyermekvilág részének számít a köztudatban, ám egykor valójában a felnőttek műfaja volt, akik a tradicionális közösségekben egymásnak meséltek, a gyermekek pedig hallgatókként nevelődtek bele a mesemondás, mesehallgatás gyakorlatába.
Ezt a hagyományt igyekszik feleleveníteni és újra megerősíteni a Hencidától-Boncidáig népmesemondó alkalom is, melyhez hasonló felnőtteknek szóló, nagy területet lefedő versenyre még nem volt példa hazánkban.

A határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó verseny alkalmával a kötött, betanult szövegek felmondása helyett élőszavas produkciókat élvezhetnek a közönség soraiban ülők. A rendezvény továbbá a kulturális identitás elmélyítését kívánja szolgálni, valamint lehetőséget teremt a határon túli nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerésére is.

A kezdeti válogatóra már korábban, Székesfehérváron sor került, a döntőnek – melyre a területi vetélkedő legjobbjai jutottak be – pedig a Jászberényi Városi Könyvtár impozáns része, a Jászsági Népmesepont adott helyszínt. Mint azt Szabad Boglárka szakelőadótól megtudhattuk, az előzetes regisztráció alkalmával, három különböző kategóriában tizenhárman adták le mesemondó kérelmüket, vagyis idén kétszer annyian szerepeltek, mint a tavalyi megmérettetésen.

„Nincsen első, második, harmadik helyezett, helyette bronz, ezüst és aranysávos értékelés van. Az aranysávos versenyző jut tovább a hatvani, egyben utolsó fordulóra. Ez egy verseny, de a lényeg nem a versenyzés. Ezek az emberek a Kárpát-medence minden részéből találkoznak, és így végre kialakul egy mesemondó mozgalom, mely az elmúlt években már kezdett fellendülni, tehát itt a találkozás a lényeg.” – tudhattuk meg Szabad Boglárkától, aki hozzátette, a jelentkezők nem magát a mese szövegét, hanem a szüzsét tanulják meg, amit aztán személyre szabottan, ugyanakkor bizonyos kereteket betartva színeznek ki.

Olyan gyűjtéseket javasolnak a mesemondóknak, amelyben a népmesegyűjtő szöveghű lejegyzéssel élt, vagyis éppen úgy örökítették meg a történeteket, ahogy azok élőszóban elhangzottak. Többek között ügyelni kell a hagyományos előadásmód mellett a meseszerkezet megtartására, a cselekmény értő átadására, és fontos a mesei nyelv ismerete, a figyelem fenntartása, illetve a közönséggel való kapcsolattartás is.
A regisztrációt követően elsőként Kovács Péter, a Jászberényi Városi Könyvtár igazgatója szólt a résztvevőkhöz és elmondta, három éve viszik sikeresen pályázati forrásból a mesepontot, és szívből reméli, hogy továbbra is szeretettel járnak majd hozzájuk az érdeklődők. A szót a zsűri elnöke, Varga Norbert mesekutató vette át, aki a hazai népmesekutatás kapcsán osztott meg gondolatokat. „A magyar folklorisztika nagyon jelentős eredményeket tett le a mesekutatás terén, más népekkel összehasonlítva szuperlatívuszokban lehet csak beszélni róla” – hangsúlyozta köszöntőjében, majd némi tudományos kitekintést követően jó szerencsét kívánt a padsorokban ülő, izgatott hagyományőrzőknek.
Az egész napos, derűs hangulatú program során a mesemondás és mesehallgatás összefonódott a kézműves foglalkozással, melyhez Kovács Zoltán népi kosárfonó mester szolgáltatta a technikai háttértudást és eszközöket.

A szakmai zsűri értékes nyereményekkel, és természetesen bronz, ezüst és arany minősítések kiosztásával értékelte a versenyzők produkcióját. Hivatásos mesemondó kategóriában Pintér Zsolt (Tura), pedagógus kategóriában Gyimesiné Behina Éva Katalin (Debrecen), kezdő tehetség kategóriában pedig ketten, Csuvárdity Tamara (Délvidék), illetve Czerovszky Antal (Püspökhatvan) részesültek aranyminősítésben. A továbbjutók a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon megrendezendő végső fordulóban bizonyíthatják, az élőszavas mesemondás nem csupán elődeink, de napjaink gyermekei és felnőttjei számára is életre szóló élmény, a szíveket szimbolikus nyelven megszólító, játszva tanító örömforrás.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?