Napirenden az elkerülő út

Az Országgyűlés március 2-i, hétfői ülésén Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője interpellációt nyújtott be az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez a jászberényi elkerülő út utolsó szakaszának befejezésével kapcsolatban.

Pócs János képviselő március 2-i, parlamenti felszólalásban elsőként az utóbbi hónapokban átadott jászsági útfejlesztésekről számolt be. Örömmel tájékoztatott, hogy közel 6 milliárd forint értékben újult meg a Szolnok-Jászkisért összekötő út jászkiséri belterületi szakasza, a 32-es főút Jászfényszaru-Jászberény közötti szakasza, a Szolnok-Jászkisért összekötő út Jászkisér utáni külterületi szakasza, a Jászfényszarui Ipari Park megközelítését szolgáló új útszakaszok, valamint Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő út jelentős része. A fejlesztésekkel egyidejűleg számos autóbuszmegálló is megújult, valamint szalagkorlátot, fényvisszaverő prizmákat helyeztek ki, kicserélték a KRESZ-táblákat és facsemetéket ültettek. A képviselő hangsúlyozta, hogy fontosak ezek a fejlesztések, hiszen a jó minőségű, felújított útszakaszoknak köszönhetően biztonságosabbá, gyorsabbá és kényelmesebbé válik a közlekedés.

A jászberényiek régen várt, meghatározó fejlesztése az elkerülő út harmadik szakaszának befejezése, ezért Pócs János megköszönve a kormányzat eddigi erőfeszítéseit a kivitelezés várható befejezéséről kérdezett. Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár válaszában elmondta, hogy Magyarország közúti közlekedésének fejlesztése stratégiai fontosságú. 2019-ben Magyarországon összesen 566 milliárd forintból valósultak meg közúti fejlesztések, ami rekordnak számít. A biztonságos és gyors elérhetőség alapvetően befolyásolja egy-egy térség gazdasági fejlődését, és lakóinak életminőségét. A helyi életminőség javításának szempontjából legalább ennyire fontos, hogy elkerülő útszakaszok építésével segítsék elő a települések tehermentesítését, az átmenő forgalom elterelését a belterületi utakról. A kormány a tavalyi útprogram felülvizsgálata során döntött arról, hogy a kivitelezendő beruházások közé beemeli a Jászberényt elkerülő út harmadik, befejező ütemét. Az új, 2×1 sávos útszakasz a 31-es és 32-es főutak között épül meg 4,5 kilométer hosszan. A projekt megvalósítása hazai költségvetésből történik, mintegy 8,5 milliárd forint értékben. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás már folyamatban van, annak eredményes lezárása esetén a szerződéskötés még idén tavasszal várható. A munkálatok ezt követően 2020. első felében kezdődhetnek meg, befejezésük pedig 2022. második felében várható. A fejlesztésnek köszönhetően a jászberényiek megszabadulnak a városon áthaladó gépkocsik, kamionok okozta levegőszennyezettségtől, zajterhelésétől és fokozott baleseti kockázattól.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?