Művészek akkor és most

Alapításának húszéves jubileumát ünnepelte a Hamza Stúdió közössége vasárnap délután. A Hamza Múzeum és Jász Galériában az Akkor és most kiállítás megnyitójának keretében művésztársak és művészetbarátok körében köszöntötték a kerek évfordulót.

Az ismét szűkösnek bizonyuló múzeumban Farkas Edit igazgató asszony üdvözölte a megjelenteket, köztük Budai Lóránt polgármestert és dr. Gedei József alpolgármestert. Köszöntőjében felidézte az ünnepségnek otthont adó intézmény történetét az alapítástól, amelybe belefoglalta a Hamza Stúdió létrejöttét, működésének körülményeit is. Emlékeztetett az egykori igazgató, B. Jánosi Gyöngyi indította kezdeményezésre, amikor 1996-ban útjára indította a Képzőművészet Baráti Kört, alkotótáborokat szervezett. A fiatal felnőtteket a Hamza Stúdió létrehozásával vonzotta be az intézmény köreibe.

Bugyi Ildikó és frissen végzett ismerősei Hamza avantgárd szellemiségéhez kapcsolódva valami újat akartak megmutatni a képzőművészetből, amelyhez itt találtak maguknak befogadó teret annak idején. Első kiállításuk a millennium tiszteletére az ezredfordulón nyílt, ennek idén éppen húsz éve. A stúdió önmagáért jött létre, úgy működik akár egy ráma a képek számára. Segít alkotóvá válni és megmutatkozni – vallja képzőművészként is az igazgató.

A továbbiakban a betegsége miatt távol maradó B. Jánosi Gyöngyi levelét tolmácsolta a vendégek felé. Üzenetében felidézte a múzeum múltját, a közösségben átélt élménydús eseményeket, sikereket. Köszönetet mondott a jubileum megszervezéséért és további termékeny alkotómunkát, elégedettséget, boldogságot kívánt.

Az alapító csoporttagok Balla Orsolya, Bartus Kinga, Beluzsár Csaba, Nagy Ildikó, Demény Andrea, Fehér Judit, Kovács Zsigmond, Kugler Erika, Máté Eszter, Palkovics Edina, Szabó Lívia, Szőke-Henz Nóra, akik közül Orsolya és Judit kivételével a jubileumon is kiállítanak. Az eltelt évtizedek alatt rengeteg tárlaton mutatták meg tehetségüket olyan témákban, ami a kortárs emberiséget foglalkoztatja. Az évek során néhány csoporttag egyéb utat választott, mások később csatlakoztak. Többször fogadtak vendégművészeket egy-egy bemutatkozás erejéig, valamint kiadványok születtek a csoport munkássághoz kapcsolódva. Öt évvel ezelőtt az egykori tagokból, néhány művészetpártolóval kiegészülve létrejött a Jövőkép Alkotók Egyesülete. Az új kezdeményezés a régi értékekre alapozva a múzeumtól függetlenül hoz létre egy főként a vizuális művészetek terén megvalósuló, iskolán kívüli oktatási, környezettudatos projekteket.

A jubileumi kiállítás anyaga ötvözi a már meglévő alkotásokat a frissen elkészült művekkel. Bartos Kinga a kiállításra két új festményt hozott kiegészítve egy főiskolai kollázs tanulmánnyal, illetve egy itt őrzött linómetszettel. Beluzsár Csaba önarcképet, grafittanulmányt, és kolorid enteriőrt hozott a múzeumban őrzött olajfestménye mellé. Nagy Ildikó nemezmunkáiból válogatott, amelyet kiegészített egy régebbi grafikájával. Demény Andrea fő irányvonala a grafika, ezekből szemezgetett most is. Kovács Zsigmond korábbi munkáiból portrékat és tájképeket hozott. Kugler Erikának a múzeumban őrzött két festményét láthatjuk most a falakon. Máté Eszter egyedi ékszereiből és tűzzománcaiból került ki válogatás. Palkovics Edinának a múzeum gyűjteményében található szobra látható a tárlaton. Szabó Lívia főiskolai éveiben készült olajfestménye tekinthető meg a jubileumi anyagban. Szőke-Henz Nórának ugyancsak a múzeumban őrzött mázas kerámiája mutatkozik be a nagyközönség előtt.

A jelenlévő alkotóknak Farkas Edit megköszönte, hogy partnerek voltak a kezdeményezésben és vállalták a rendezéssel járó feladatokat, a vendégeket pedig a kiállítás megtekintésére invitálta.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?