Mosható pelenkák új generációja

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer magának a mosható pelenka, bár az eldobható változat három évtizedes hódítása még mindig kitart. A környezettudatosság jegyében azonban érdemes átgondolni, hogy a több mint 500 év alatt lebomló eldobható pelenka használata helyett a lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagyó moshatót válasszák a kisgyermeket nevelő családok.

Sokaknak a mosható pelenka hallatán a textilpelus, gumibugyi és Ágnes pelenka juthat az eszébe, pedig ma már teljesen más a kialakítása és tisztán tartásának a módja. Tépőzárral vagy patenttal egyszerűen záródik, mosógépben mosható és gyorsan szárad (a legtöbb fajta szárítógépben is). Nincs szükség kifőzésre, a gyermek bőrére és a környezetre káros vegyszerekre, nem kell vasalni, valamint elegendő háromnaponta kimosni mindössze 5-10 perc plusz munkával. A mosáshoz használt víz- és energiaszükségletet figyelembe véve is jóval kisebb a környezeti terhelése, mint eldobható változatáé. Ez utóbbiból egy gyermek átlagosan 6000 darabot használ el 2,5 év alatt, ami 1 tonna pelenkaszemétnek felel meg.

Ugyan egyszerre nagy kiadás a mosható pelenkák beszerzése, de összességében költséghatékonyabb, ha kivetítjük a pelenkázás 2,5-3 évére. Egy átlagos készlet ára körülbelül hat-nyolc havi eldobható pelenka árán megvásárolható, és tartós anyaguknak köszönhetően a második és harmadik gyermeknél is bőven használható. Sőt, a jó állapotúak a szobatisztaság után eladhatók. Ha popsitörlőnek, pelenkázó alátétnek is mosható anyagot használunk, akkor azok költségével sem kell számolnunk. A káros anyagoktól mentes kialakításnak és a jó szellőzésnek köszönhetően biztonságosabb a bababőrnek, ezért sok esetben popsikrém használata sem indokolt.

Enyhén csípőficamos babáknak kifejezetten előnyös a modern mosható pelenkák kialakítása, és a szobatisztaság is átlagosan fél évvel hamarabb kialakul használatuk mellett. A fiúknak különösen előnyös a jövőt tekintve: egy 2005-ös német tanulmány szerint az eldobható pelenka több hőt zár magába, ami fiúknál termékenységi problémákhoz vezethet.

Az új generációs mosható pelenkák piacán már megannyi szín- és mintakombinációból választhatnak a vásárlók. A kialakítását tekintve két fő típusba sorolhatóak: az egyikben külön van a nedvszívó belső és a vízzáró külső réteg, míg a másikban ezek össze vannak varrva (AIO: all in one). Ez utóbbiak használata a legegyszerűbb, kb. 20 darab forog kétnapi mosással, míg a kétrészes pelenkából méretenként 3-4 külsőre és 20-24 belsőre van szükség. Egy speciális papírréteg használatával a széklet könnyen eltávolítható a pelenkáról és a WC-ben lehúzható, hiszen lebomlik. Anyagát tekintve a pelenka külső készülhet gyapjúból is, melyet elég havonta mosni és utána lanolinnal kezelni.

A mosható pelenka használata a jászberényi anyukák körében is egyre elterjedtebb, s már a bölcsődékben is több kisgyermeknél ezt használják. Kerek Évával másfél éve készítettünk interjút, melyből megismerhették környezettudatos kézműves termékeit. Második gyermekénél már ő is mosható pelenkát használt, bár azokat beszerzi, ő maga nem készíti. A téma iránt érdeklődő kismamák, édesanyák megtekinthetik az általa bevitt mintadarabokat a védőnőknél, de kérdéseikkel hozzá is fordulhatnak közösségi oldalán (Gombooc).

Fotó: Kerek Éva

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?