Angyalok a közösségben

Február közepén alakult egy Facebook csoport Jászberényi Jótékonykodók néven. Az alapítást elindító sütivásár ötletgazdájához, Sárközy Csabáné Béres Krisztinához villámsebességgel csatlakozott Magyar Anita, akivel nagyszerű munkapárost alkotnak. A segítő tevékenység folyamatáról és céljairól faggattam a két hölgyet.

A két jászberényi fiatalasszonyt talán nem is szükséges bemutatni, hiszen széles ismeretségi körük, közösségi aktivitásuk révén szinte nincs is olyan városlakó, aki ne hallott volna még róluk. Krisztinát a piacon és a Gyöngyösi úton található családi vállalkozásán túl is rengetegen ismerik. Anita elsősorban irodalmi berkekben ismert, írásait, verseit sokan kedvelik. Az, ami kettőjüket összeköti, a jótékonykodás, amelyet évek óta töretlen lelkesedéssel művelnek. Anita rendszeresen jár kórházakba felolvasással vidítani a betegeket, illetve folyton szervez, gyűjtéseket rendez jótékonysági célokra. Kriszti számtalan módon segít, de aki ismeri tudja, hogy inkább szeret e téren a háttérben maradni. Mindennek ellenére az utóbbi időkig nem ismerték egymást személyesen, pedig mint kiderült, teljes az összhang köztük, amely megmutatkozik a közösen működtetett, néhány hét alatt több mint 1200 tagra bővült segítő csoport aktivitásán is.

Mint mesélték, a Jászberényi Jótékonykodók virtuális csoportot közösen hozták létre, azzal a szándékkal, hogy gyűjtést szervezzenek Varga Viktória gyógykezelésének megsegítésére. A tizenhárom éves Vikiről tavaly áprilisban derült ki, hogy súlyos beteg. Egy autoimmun betegségből származó érszűkület alakult ki az agyában, amelynek következményeként beszéd és mozgásképtelenné vált az addig sportoló, kitűnően tanuló kislány. Heteket töltött intenzív osztályon, hónapok óta szinte a kórházban él. Viki rehabilitációja elkezdődött, a nehézségek ellenére már sokat mosolyog, remény szerint folytatja a gyógyulás útját, de ehhez támogatás szükséges. Ezért fogott össze a két segítő és toborzott maga köré sok-sok jószándékú embert.

Mint az már kiderült, egy jótékonysági süteményvásár megszervezése adta az alapötletet, amelynek bevételét Viki gyógyítására szándékoznak fordítani. A március 14-én a piactérre tervezett vásárra pillanatokon belül annyi felajánlás érkezett, hogy máris szervezik a következőt, amellyel a hároméves Banya Ricsike családján tudnak segíteni. Ricsinek súlyos izomtónus eloszlási zavara van, gyógykezelése milliókba kerülne a nehéz anyagi körülmények között élő családnak.

A sütivásár, ahová 69 embertől 3256 darab sütemény várható csak az első lépcső a gyűjtési folyamatban. Gyorsan népszerűvé vált a licitálás, amely során magánemberek és cégek ajánlanak fel valamilyen terméket, amire a közösségi oldalon bárki ajánlatot tehet. A befolyt összeg Viki gyógyulását szolgálja. Hamarosan érkezik egy igazán nagy segítség egy úgynevezett rehabilitációs fürdető kerekesszék, amelyre félmillió forintot egy csoport 23 önzetlen segítő tagja és két cég felajánlásából sikerült összegyűjteni.

Az adományozók általában szeretnek a névtelenség homályába burkolózni, azonban egy személyiség jó példával elöl járva talán mégis említést érdemel. Anita örömmel számolt be róla, hogy Rékasi Károly színművész ismét adománnyal segít egy jótékony célt szülővárosában.

Krisztina és Anita lapunk hasábjain keresztül is szeretné megköszönni azt a sok-sok felajánlást, biztatást, amit kaptak az elmúlt hetekben. Viki mosolya, hálás pillantása és édesanyja köszönő szavai mellett ez ad erőt a további segítő munkához.

Ebből a hatalmas összefogásból látszik, hogy a jászok méltók redemptus őseikhez, a jó ügy érdekében képesek önzetlenül együttműködni, kiállni egymásért szívvel, lélekkel.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?