69. Gazdabál Jászjákóhalmán

A Gubicz András emlékév nyitórendezvényeként tartották a nevét viselő gazdakörben a 69. Gazdabált Jászjákóhalmán. A 200 éve született és 1869-ben elhunyt névadó, a község híres szülötte ekegyárával szerzett nagy hírnevet, de szülőfaluját is lelkesen támogatta. Felesége, Poldermann Júlia alapította az első jászsági óvodát Jászjákóhalmán.

A gazdakört először 1912-ben alapították, a kommunista időkben, 1950-ben azonban – sok más szervezettel együtt – betiltották. A rendszerváltás után, 1991-ben az akkori polgármester, Fodor Pista alapította újra, és a gazdakörnek 20 éven át volt az elnöke. Mint azt rövid áttekintésében elmondta, a Gazdakör eddig is nem csupán érdekszervezet volt, de kulturális intézmény is.

A gazdabál meghívott vendégeként Jakab Tamás, a MAGOSZ főtitkára kifejtette, hogy a bál nemcsak szórakozásra szánt alkalom, hanem a közösségépítést is szolgálja. Annak pedig, hogy ezek a közösségek életben maradjanak, aktívak legyenek és megerősödjenek, a következő időszakban fokozott jelentősége lesz. Az agrárszektorban a gazdálkodók változások előtt állnak, melyekhez együtt gondolkodva, közösen fellépve lehet alkalmazkodni, ezáltal a versenyképességet, a családok eltartó képességét megőrizni. „2010 óta az agrárium folyamatosan emelkedő pályán van, minden mutató szerint jó az irány, viszont azt is látni kell, hogy változó környezetben gazdálkodunk”.

Változik a birtokstratégia is azzal, hogy megindul például az osztatlan közös földek kimérése, és közös gondolkodást igényel egy jó öntözési törvény kialakítása is. Szubjektív gondolatként Jakab Tamás elmondta, hazánkban a nemzeti keresztény értékrend leginkább a vidéki emberek gondolkodásában van jelen, ezt az értékrendet pedig meg kell őrizni.

A talpalávalót Sebestyén Balázs és zenekara szolgáltatta, Márkus Viktória és Kuli Kevin, a jászberényi Tailor-Dance Tánciskola növendékei pedig pillanatok alatt elvarázsolták táncukkal a jelenlévőket – sokakat csábítva a táncparkettre. A mulatság jó hangulatát nagyszabású tombola fokozta.

A bált megtisztelte jelenlétével Nemes József regnáló jászkapitány és felesége is.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?