Zöld út a csarnoknak

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze Budai Lóránt polgármester február 22-én a Városházára. A három napirendi pontot tárgyaló tanácskozáson valamennyi képviselő jelen volt.

Elsőként a Jászkerület Nonprofit Kft. által nyújtott közművelődési alapszolgáltatás éves szolgáltatási tervének jóváhagyására című előterjesztést tárgyalták. Az anyaghoz Berec Zsolt ügyvezető fűzött rövid szóbeli kiegészítést. Informálta a képviselőket, hogy a munkatervhez kért szükséges módosításokat kollégáival elvégezték, a terveket a további működés biztosítása érdekében az elfogadott költségvetéshez igazították. Az anyaghoz kapcsolódva Bethlendy Béla HEB elnök tájékoztatott, hogy bizottsága – az ügyvezető véleményük szerint hiányos ismereteire hivatkozva – nem fogadta el az előterjesztést. A testület viszont 8 igen 4 nem és 3 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

A továbbiakban a kérdések sokaságát kiváltó kosárlabda látvány-csapatsportág 2015/16, 2016/17 és 2017/18-as támogatási időszakokra szóló TAO-pályázatainak támogatására és a TAO-pályázatokban foglalt tárgyi eszköz beruházás megvalósításához szükséges önkormányzati hozzájárulások megadására című előterjesztés került terítékre. A polgármester egészítette ki szóban az előterjesztést. Elmondta, hogy a választások első heteiben elkezdődtek a tárgyalások az új sportcsarnok építésének ügyében.

Akkor a testület az országgyűlési képviselővel egyetemben egyetértett abban a kérdésben, hogy Jászberény jelenleg nem tudja vállalni két csarnok építését. A helyzet rendezése érdekében kezdeményeztek tárgyalásokat a röplabda és a kosárlabda sport elnökségével. Egészen a két sportág országos főtitkáráig elértek az egyeztetések, amelyben a konszenzus kialakítása volt a fő cél. A megbeszélések eredménye az előterjesztés, amely sajnos azt mutatja, hogy a tárgyalássorozat nem járt sikerrel, viszont nem azt jelenti, hogy Jászberény városa nem jöhet ki győztesen az ügyből. Egyfajta nulladik lépésként egy előtámogatást biztosít a város a kosárlabda sport részére, annak érdekében, hogy megkezdhessék a tervezést egy új sportcsarnok építésére.

Balog Donát az összegről és a helyszínről érdeklődött. A polgármester válaszában kifejtette, az összeg még nem ismert. A helyszínnel kapcsolatban Balogh Béla alpolgármester mondta el, hogy eredetileg nem ez a helyszín (régi korcsolyapálya) volt kiválasztva, de jelenleg ebben a területben tudnak gondolkodni. A továbbiakban ugyancsak Balog Donát kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, hogy a mellékletben szereplő kosarasok által kért támogatási összeg ebben a nehéz anyagi helyzetben nem teljesíthető. A bokszolók és birkózók kapnak majd új helyet az edzésekre, illetve jelenleg csak a kosársport tud TAO-s támogatással fejlesztéseket megvalósítani – érkezett a polgármester válasza az újabb kérdésre. Balogh Béla hozzáfűzte, a kosarasok továbbra sem zárkóznak el a röplabdásokkal történő együttműködéstől, de a röplabdások jelenleg nem tudják a TAO-t igénybe venni. Az új csarnok építésével a városi sportterületek kihasználása egy teljesen más helyzetbe fog kerülni, ahol mindenki megtalálhatja a helyét.

Nagy András kérdésére a polgármester válaszolt, aki elmondta, hogy a kosarasok által kért ingyenes használatbavétel addig történik, amíg a folyamat elindul, a tervezés időszakában. Tehát ez nem azt jelenti, hogy ingyenes lesz a terület. Balogh Béla felhívta rá a figyelmet, hogy a TAO-s elszámolás kötelezettségei között már a határidő végéhez közeledik a tervek felmutatása. A megfelelő jogi eljárások lefolytatását követően fel lehet ajánlani a telket megvásárlásra. Az előterjesztés megadja a lehetőséget egy sportcsarnok érvényes megépítésére. Tamás Zoltán helyesbített, hogy a hűtőház melletti terület még nem kelt el, csupán felértékelésre került. Véleménye szerint, ha most a kosarasokat támogatják, akkor ezzel leírják a röpiseket, mert csak egy csarnok építését támogatja a minisztérium. Szerinte a belső terület optimálisabb lenne az építkezésre. Budai Lóránt hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy leírná a város a röplabdásokat, továbbra is megkeresik a támogatási lehetőségeket. Balogh Béla szerint a hűtőgépgyári terület a legalkalmasabb egy komplex sportcentrum létrehozására a már működő létesítmények mellett.

Dr. Gedei József véleménye szerint jelen beruházás a város demográfiai mutatóit is javítani fogja hosszabb távon. A kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéshez Bódis Béla vetett fel javaslatokat. Dr. Szabó Tamás felvetésére Hőgye István klubelnök válaszolt, aki kifejtette, hogy már most lépéseket tesznek a későbbi felvásárlás ügyében. Hozzátette, a TAO-t érdemes kihasználni, hiszen ezen keresztül jutott az elmúlt időben közel 1 milliárdos fejlesztéshez a város. Az új csarnokban viszont benne kell, hogy legyen az A csoportos szerepeltetés, ami költséggel jár. A fejlesztések mellett betelepülőket is hoz a versenysport. A csarnok sokak igénye, mert a Bercsényi útit már kinőtte a település. A testület 12 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést.

Az utolsó napirendi pontban az önkormányzati infrastruktúra fejlesztését biztosító hitel felvételére szóló előterjesztésről döntöttek. A költségvetésben meghatározott összeg felvételét 15 igen mellett szavazta meg a grémium.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?