Programok a kreatív gazdaságért

A Jászberény által vezetett, nemzetközi és helyi partnereket magába foglaló Stimulart projekt résztvevői második szakmai összejövetelük alkalmával egy tanulmányúton és egy, helyben megvalósított tréningen vettek részt február hónapban.

A kulturális és kreatív gazdaság fejlődését, az érintett szereplők hosszabb távú sikeres működését támogatja a Jászberény által vezetett projekt. A 2019 áprilisa óta futó 2022-ig tartó szakmai program megvalósításában a helyi érintett intézmények, vállalkozások, egyesületek és művészek is részt vesznek. A Közép-európai öt várost, kilenc partnert magába foglaló programnak Jászberény város a vezető partnere.

A kulturális és kreatív gazdaság fejlesztési folyamata feltételezi a helyi lehetőségek és a helyzet pontos ismeretét és a témában a jó példák megismerését. A Stimulart projekt második érintetti csoport találkozója ezt a két célt szolgálta. A dr. Gedei József alpolgármesterből, Gál-Dobos Beáta koordinátorból, a kulturális élet területén tevékenykedő szakemberekből, művészekből, tanárokból, az önkormányzat munkatársaiból álló csoport tagjai február 4-én Veszprémbe és Kiscsőszre látogattak, ahol eltérő témájú és célú kulturális jelenségeket ismertek meg. A veszprémi Hangvilla a több lábon álló és valódi közösségi térként működő kulturális létesítmények egyik kiemelkedő hazai példája. Az épület hasznosítása modellként szolgálhat a Malom-projekt üzemeltetésére vonatkozóan.

Az egykori moziból újjávarázsolt közösségi teret önállóan működő kulturális szervezetek bérlik.
A művészetek és a szórakozás széles szegmense talált itt otthonra. A színháztól a komolyzenei koncerteken át a könnyűzenei alapú bulikig biztosít lehetőséget az épület a kultúra közvetítésére és befogadására.
A látogatáson a létesítmény működésének megismerése mellett lehetőség volt betekinteni a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa kulisszáiba is. Kiscsőszön a kis települések kultúrára és hagyományőrzésre alapozott kitörési lehetőségeire láttak jó példát a résztvevők. A két példa sikeressége mögött a nyitottság, a szakmai felkészültség, a sokoldalú együttműködési minták, a piaci kockázatvállalás és a fogyasztói igények alakításának szándékán túl az azokhoz való értékmegőrző, értékközvetítő igazodás áll.

A találkozó február 20-án megtartott második napján a Jászberényi Városi Könyvtárban az érintetti csoport tagjai a város kulturális és kreatív gazdaságáról készített helyzetképet vitatták meg és további, intézményi és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő tréningen vettek részt, amely a Vittorio Venetio-i partnertalálkozón elhangzott képzések helyi adaptációja.

A berényi találkozón sajtótájékoztató keretében foglalták össze a programvezető szakemberek a találkozó céljait. Elsőként a város nevében dr. Gedei József üdvözölte a média munkatársait. Hangsúlyozta, hogy a két jászberényi szereplő – a Jászkerület Nonprofit Kft. és az önkormányzat – azon munkálkodik, hogy egy paradigmaváltást eszközöljenek ki a kulturális gazdaság területén. Ennek egyik eleme a párbeszéd, amelyet a délelőtt rendezett fórum prezentált. A cél, hogy az eszmecserék és a jó gyakorlatok megismerése mentén a város eljusson egy olyan állapotba, ahol Jászberény kulturális kreatív gazdasága egy magasabb értékteremtésre lesz képes. A városvezetés infrastruktúrával támogatólag áll a program mögött.

A következőkben dr. Földi Zsuzsa projektmenedzser a kulturális gazdaság kiemelt szerepéről beszélt. Ismertette, hogy nálunk a helyi gazdaság 12 olyan ágazattal rendelkezik, ami kreatív kulturális tartalmúnak tekinthető. Európai tendencia, hogy előtérbe kerüljön a helyi érték, amelyben a projekt igyekszik irányt mutatni a szereplők számára. A végső cél a városnak egy olyan sajátos arculatot adni, amivel kiemelkedik és versenyképessé teszi magát akár európai szinten is.

A Jászkerület szerepéről Gál-Dobos Beáta beszélt. Elmondta, hogy feladatuk a célokat, elképzeléseket úgy összeolvasztani saját tevékenységükben, ami már az újfajta gondolkodási modellt vetíti előre, illetve leképezi más szereplők számára is. A mintaprojekt példaértékű megvalósulása a Malom épületében az úgynevezett Szatócsbolt létrehozásában ölt testet.
A vállalkozók képviseletében Bakos Béla tájékoztatta a sajtót. Feladata a kultúra és az innováció összeépítése. A projekt jó például szolgál a benne közreműködő különböző szereplők együttműködésére egy élhető, gazdaságilag és kulturálisan fejlődő város kialakításához.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?