Látogatás a galériában

A helyi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége csoport szokásos havi összejövetelét ezúttal – rendhagyó módon – nem a Szent István Házban rendezte meg. Más helyszínen valósult meg a találkozás.

A február 17-i alkalom ezúttal a Szikra Galériában jött létre, ahol a galériatulajdonos Szikra István és felesége, Editke fogadta a csoport tagjait, a megjelent érdeklődőket.

Az impozáns épület maga is melegséget, esztétikumot, rendet, fegyelmet parancsoló. Kedves volt a fogadtatás. Az elegánsan berendezett galéria nagytermében gyűlt össze a csoport, akiket elsőként Vargáné Deme Katalin, a helyi KÉSZ elnöke köszöntött, majd Szántó József apátplébánossal, a KÉSZ lelki vezetőjével közösen imádkoztak a résztvevők. Apát úr a hit és a művészet kapcsolatáról is szólt, azt hozta egységbe. Elmondta: „Az ecsettel a művész Isten közelségébe lép a Teremtő alkotásával.”

A folytatásban Szikra István házigazdaként üdvözölte a megjelenteket, akik így együtt, mint a helyi KÉSZ csoport, még először tettek látogatást a galériában. Szikra István ezt követően néhány fontosabb gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel, jelesül megtudhattuk azt, hogy a képzőművészet iránti rajongása, szeretete már több évtizedes múltra tekint vissza.

Az egykori Lehel Hűtőgépgyár, majd később az Electrolux néven tovább működő cég vezető beosztású munkatársaként sokszor volt lehetősége utazni, Európa több országában látogatást tenni. Ekkor alkalma nyílt arra, hogy múzeumokban is járjon, és a kultúra iránti tiszteletét mélyítse. Elhangzott, hogy itt szűkebb pátriánkban, a Jászságban is sok festőművész tevékenykedett, indította innen szépen felívelő pályáját.

Szikra István elmondta, hogy feleségével együtt elhatározták, hogy képzőművészeti alkotásokat gyűjtenek, ennek érdekében sokat utaztak, hirdetéseket adtak fel, mígnem annyi munka a birtokukba került, hogy a Rákóczi úti galériát be tudták rendezni, hogy mások által is elérhetőek, csodálhatóak legyenek ezek a neves alkotások. Ez történt február 17-én is, amikor a KÉSZ csoport tagjai tekintették meg a négy teremben berendezett festményeket, olyan nagy alkotók munkáit, mint Páll Lajos, Aba-Novák Vilmos, Thorma János, Rudnay Gyula, Vuics István, Gecse Árpád, Makay József, Benke László, B. Jánosi Gyöngyi.

A galériának van állandó kiállítása, ezenkívül minden hónap első keddjén A hónap műtárgya rendezvényen kifejezetten egy-egy művész életpályáját, munkásságát tárják az érdeklődők elé.
A sok információt tartalmazó tárlatvezetést farsangi hangulat követte, a kis megterített asztalokhoz visszatérve finom fánk, meleg tea és forró csokoládé várta a vendégeket, és estig tartó kötetlen beszélgetés.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?