Ilyen tragédia soha többé ne forduljon elő!

Jászberény Városi Önkormányzata február 25-én, kedden délután a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából közös főhajtásra és koszorúzásra invitálta a város lakóit a bíróság falán elhelyezett emléktáblánál.

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem a Táncsics utcában, hanem a bíróság falán elhelyezett emléktáblánál gyülekeztek a megemlékezők. A márványtáblánál, melyet a „vizsgálati fogságban tartott, a szovjet hadbíróság által a II. világháború után ártatlanul elítélt és évekig tartó rabság után hazaszállított 253 magyar emlékére” állítottak.

Az utcazajt hamarosan a Himnusz sorai intették csendre, majd Metykó Béla helytörténeti kutató mondott beszédet. Felelevenítette, hogy a kommunista diktatúrák áldozataira 19 éve emlékezünk minden február 25-én. Ehhez a naphoz fűződik Kovács Béla, az FKGP főtitkárának 1947-es letartóztatása a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. A Szovjetunióban raboskodott hosszú évekig, majd 1955-ben az ÁVH jászberényi börtönébe szállították, onnan pedig 1956-ban a BM Budapesti Központi Börtönébe.

A kommunizmus fekete könyvében világszerte 100 millió áldozatról írnak, akiket a kommunizmus eszméje tört meg testileg-lelkileg. Ebből Kelet- és Közép-Európában egymillió, Magyarországon 700 ezer ártatlanul kioltott, vagy a végletekig sanyargatott életet vitt halálba a kommunizmus. Romsics Ignác történész szerint minden magyar család érintett volt az embertelen ideológia vérontásában, míg Czinner Tibor történész óvatosabban fogalmaz: véleménye szerint „csak” minden második család érintett. Metykó Béla hozzátette, hogy a kommunizmus eszméje Európából származik, de kegyetlen, terrorisztikus módszerei ázsiai vezetők nevéhez kötődnek.

„Azok, akik túléltük, még ma is értetlenül állunk azon gondolkodók előtt, akik egykor dicsérték a kommunizmust, ezt a civilizációs zsákutcát”. „Ma szerencsére Magyarországon biztonságban élünk, van magunk választotta, reménnyel kecsegtető jövőnk – szemben a diktatúrával – , megértettük, hogy csak akkor lehetünk szabadok, ha soha többé nem mondunk le a szuverenitásunkról. Csak akkor élhetünk békében, biztonságban. ” – zárta beszédét Metykó Béla.

Taczman András diakónus és Mező István református lelkész egy-egy imádsággal emlékezett az áldozatokra: „Adj Urunk a kommunizmus áldozatinak Isten békéjében való megnyugvást, és add, hogy ilyen embertelen tragédia ne forduljon elő többé!”

A megemlékezés végén Jászberény Városi Önkormányzata, a Jászberényi Járási Hivatal, a Közösen Jászberényért Egyesület, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Jászberényi Alapszervezete, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, valamint az ’56-os Szövetség Jászsági Szervezetének képviselői helyezték el koszorúikat és mécseseiket az emléktáblánál. A koszorúk nemzetiszín szalagja, és a mécsesek lángja a Szózat dallamára jártak táncot a fel-fel erősödő szellőben, a múltidézés méltó zárásaként.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?