Maszkabál a tenger mélyén

Az újesztendő első játszóházzal egybekötött családi matinéjára a kis hableány evickélt el a messzi Atlantikából a Lehel Film-Színházba, hogy szerencsésen visszaszerzett hangjával dalra fakassza a farsangi készülődés során serénykedő gyerkőcöket.

A farsangi kézműves játszóházat mindig nagy várakozás övezi, az adventi ünnepkört követően ez az első alkalom, hogy a gyerekek és szüleik egy mozgalmas délelőttöt tölthetnek együtt a kreativitás és a szórakozás jegyében.
A Levendula Játszóház és Alkotóműhely kézművesei már évek óta szorgosan készülnek az érdeklődőknek, a Lehel Film-Színház galériájára ezúttal igazi karneváli miliőt csempésztek. Csuhé, kukoricacsutka, fonalak, fa hozzávalók és különféle papírok tornyosultak a kihelyezett asztalokon, a körötte ülők ügyes keze alatt bürökdudák, busómaszkok készültek, és busóemberkék öltöttek cifra alakot, hogy elűzzék végre a hideg időjárást.

A télűző praktikák bevetése után édes volt a pihenés, melyhez a Fogi Színház társulata nyújtott lebilincselő produkciót. A színművészek Ariel mesés történetével ragadták el a nézőket és meg sem álltak velük a tenger mélyéig, ahol a kis hableány és barátai fergeteges kalandokkal várták őket.

Andersen gyönyörű regéje bizonyosan ismerős volt a székeken mocorgó lurkóknak, ahogy Ficánkát, a lepényhalat és Sebastiant, a rákot is régi barátként üdvözölték. A vízi világot frappáns színpadi megoldásokkal megelevenítő szereplőgárda otthonosan mozgott Triton király birodalmában, melyet fenekestől felforgatott egy hatalmas vihar.

Az ünneplő tömeget szállító bárka a hullámokba vész, Ariel pedig kimenti Erik herceget és attól fogva menthetetlenül beleszeret. A kis hableány tudja, hogy álmai hercegéhez csak úgy kerülhet közel, ha alkut köt a gonosz tengeri boszorkánnyal, Ursulával. Ám a megállapodásnak ára van, gyönyörű hangját adja, hogy újonnan kapott lábaival a herceg nyomába eredjen, és még naplemente előtt csókot csenjen szerelmétől, különben örökre Ursula rabjává válik.

A történet természetesen végül jóra fordul, és a gonosz is megbűnhődik, ahogy azt kell. A csillogó szemű hallgatóság is díjazta a happy endet, vastapssal jutalmazták a különleges élményt kínáló, városunkba már szinte hazajáró színházi közösség előadását.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?