Közösen előrébb tudunk jutni

A február 12-i testületi ülésen a képviselők elfogadták Jászberény város 2020 évi költségvetését. Az események tükrében Budai Lóránt polgármestert kérdeztük a következő lépésekről.

Szerdán megszületett a döntés. Mi a következő lépés?

A legelső és legfontosabb teendő, hogy a hiteligénylést minél gyorsabban elindítsuk a kormány felé. Amennyiben zöld utat kapunk, folytatjuk a megkezdett beruházásokat, illetve elkezdjük a még hátralévőket is.

Hogy került beállításra a kért 480 millió forintos hitelkeret a költségvetésben?

Pillanatnyilag nem bontottuk félévenként két részre. A támogatások összege nem változott, viszont annyi mozgásteret hagytunk magunknak, hogy az egész éves támogatásokat oda tudjuk adni. A hitel csak a fejlesztéseket érinti, a támogatásokat nem.

Az informális megbeszéléseken és a testületi ülésen is felvetődött a kérdés: volt-e egyeztetés a különböző támogatott szervezetekkel, mennyire értettek egyet a döntéssel?

Többekkel is egyeztettünk, kértük a véleményüket. Azt is megígértem nekik, bármilyen döntés születik, akkor abból nem hagyjuk ki az érintetteket a jövőben sem. Tudom, hogy vannak olyanok, akik nehéz helyzetbe kerültek, vannak, akiknek a léte veszélybe is került, de azon dolgozunk a költségvetés elfogadása óta is, hogy azok a szervezetek, egyesületek, alapítványok, intézmények, akik a kialakult állapot által nehezebb helyzetbe kerültek, rajtuk valamilyen módon próbáljunk segíteni. Nem célunk senkinek az ellehetetlenítése. Itt szeretném megköszönni mindazoknak, akik megértették és elfogadták a csökkentett támogatások miértjét.

A kultúra szegmensében gondolkodnak azon, hogy esetleg külső gazdasági társaságok vegyék át egy részét a rendezvényszervezésnek?

A saját kulturális cégünket szeretnénk elsősorban hatékonyságra ösztönözni. Az a meglátásunk, hogy kevesebb pénzből is lehet minőségibb rendezvényeket létrehozni. Nyilván ez nem az ott dolgozók munkájának kritizálása, hanem inkább a cégvezetésnek egy olyan elgondolásán múlt, amivel mi nem biztos, hogy egyetértünk. Az biztos, hogy lehet a költségeket racionalizálni. Mindemellett már több külső gazdasági cég keresett meg minket, akik próbálnának a városban rendezvényeket szervezni, fesztiválokat, koncerteket idehozni, újra élővé tenni ezt a várost. Nagyon jó elképzelésekkel, ambiciózus csapatokkal találkoztunk, úgy látom, hogy ebben van fantázia. Tehát velük is egyeztetünk, hiszen fontos, hogy kulturális szempontból is újra a Jászság fővárosa legyen Jászberény.

Említette, hogy folyamatosan egyeztetnek a civilekkel. Ez azt jelenti, hogy a jövőben is folytatódik az informális-találkozó sorozat?

Igen, határozott elképzelésem. Folytatódik a bevált módszer és állunk mindenki véleménye elé, legyen az pozitív vagy negatív, meghallgatjuk a kéréseket, kérdéseket. Különösen szeretnék figyelmet fordítani a fiatalokra. Jó lenne, ha elmondanák véleményüket, ötleteiket a szórakozási lehetőségekről, a városi életről az elképzeléseik szerint. Ki akarom nyitni a Városházát ilyen szempontból. Biztos, hogy közösen előrébb tudunk jutni.

A képviselőkkel is folytatódik majd ez a fajta fórumozás?

Minden fontosabb témában ki fogom kérni az ő véleményüket is. Bízom benne, hogy több hasznos információ jut át, mint az előzőekben. A költségvetés elfogadása pontosan azt mutatja, hogy ezekre szükség van, egymás véleményét meg kell hallgatni és amennyiben ezek építő jellegűek, beépíthetőek, akkor ezeket meg kell fontolni.

Már a hitelkérelem kapcsán is lesz informális ülés?

Nem tudom még milyen formában egyeztetünk róla. Az biztos, hogy minél hamarabb konszenzusra kell jutnunk. Nem lesz akadálya, hiszen a költségvetést így fogadtuk el. Remélem, hogy el tudjuk gyorsan indítani és pozitív választ kapni.

Mi történik, ha negatív lesz a kormány reakciója?

Erre is van alternatívánk. Úgy terveztük a költségvetést, hogy amennyiben ezt a hitelösszeget nem kapjuk meg, akkor két, két és fél fejlesztést – a vasútfejlesztés, a munkásszálló építés, a tankonyha – visszaadunk. Ez utóbbit akkor jövőre, önerőből tudnánk kivitelezni. Bízom benne, hogy ez az alig félmilliárdos hitelösszeg azért átmegy a kormányülésen.

A másik sarkalatos pont az „átcímkézés”.

Szintén folyamatban van. A jogi megközelítés azt mutatja, hogy a határozatot nem lehet helyben átírni kényünk-kedvünk szerint. Mivel azonban több ellenkező tartalmú információ érkezett akár képviselő úrtól, akár a Fidesz-frakciótól, ez a folyamat elindításra került és várjuk a hivatalos választ.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?