Adjunk esélyt a kutyának!

Az elmúlt hetekben valóságos mozgalom indult egy kóbor kutyáért az állat érdekében tett megmozdulások azonban a visszájára fordultak. Az üggyel kapcsolatban kértünk tájékoztatást Christian Buchenau gyepmesteri telep vezetőtől.

A Szent László lakótelepen hetek óta kóborolt egy pumi formájú kiskutya. Körülbelül egy hónappal ezelőtt a gyepmester befogta, elszállította, beoltatta és chipeltette. Átadta a befogadást elvállaló gazdának, akit tájékoztatott az eb szökős természetéről is. A kutya nem változtatott viselkedésén, valóban elszökött a gazdától, aki ezek után nem is kívánja a továbbiakban visszafogadni.

A jószág újra a lakótelep vendége lett, a közösség eteti, némelyek meg is simogatják, de befogadni senki sem hajlandó. A közterületen nem maradhat, hiszen bármikor elüthetik, ázik-fázik, de akár meg is haraphat valakit. A törvény értelmében a gazdának kötelessége gondoskodni róla, aki a kóborlást megengedve szabálysértést követ el. Mivel a felszólítás ellenére sem szállítja haza a kutyát, ismét a gyepmesterre hárult a feladat a helyzet kezelésére. A megoldás érdekében csapdát helyezett ki a lakótelepen. Az eszközt valaki, vagy valakik rendszeresen használhatatlanná teszik, lezárják, lehetetlenné téve a befogást. Hétfőn odáig fajult a dolog, hogy a kiláncolt csapdát levágták a rögzítésről, majd a ketrecet a szelektív gyűjtő mellé dobták. A gyepmester felhívta a figyelmet, hogy az elkövető törvényellenes dolgot művelt tettével és mindemellett a kutya sorsát is megnehezíti.

A jószágnak szeretnének felelős gazdát találni, de ez csak úgy lehetséges, ha előtte bekerül a telepre. Onnan vagy fajtamentő helyre vagy állatvédő egyesülethez kerül, de akár a városban is befogadhatja egy szerető gazda az egyébként szelíd, jobb sorsot érdemlő kiskutyát.

Jó lenne, ha azokban, akik szívükön viselik a kutya sorsát tudatosulna, hogy akkor segítik a jószág sorsának jobbra fordulását, ha támogatják a szakemberek munkáját. Ehhez az első lépés lesz az, ha sikerül a csapda segítségével befogni. Ez a kutya megérdemel egy újabb esélyt. Adjuk meg neki!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?