Fejlesztések a Szent Erzsébet Kórházban

Az influenzajárvány kapcsán kerestük fel múlt hét csütörtökön Dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgatót a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. A vírus terjedésének megfékezésére vonatkozó intézkedések mellett a régió egészségi állapota, valamint a kórház jelene és jövője is szóba került.

A kórházban látogatási tilalom lépett életbe. Miért van erre szükség?

A betegek száma majdnem megduplázódott a járásban, tehát ötszázról több mint nyolcszázra ugrott az influenza vírussal fertőzöttek száma a Népegészségügy jelentése szerint. Előbb részleges látogatási tilalmat rendeltem el a Szülészet-nőgyógyászati Osztályra, az Újszülött Részlegre, valamint a Csecsemő- és Gyermek osztályra vonatkozóan, majd a jelentett esetek számának növekedésével teljes látogatási tilalmat rendeltem el az intézet valamennyi fekvőbeteg ellátó egységére vonatkozóan. A tilalomnak a lényege, hogy az itt tartózkodóknak gyógyulni kell, még egy betegség begyűjtése hátráltatná ezt a folyamatot.

A látogatók elfogadják a szigorításokat?

Viszonylag igen. Meg kell érteniük, hogy akár tünetmentesen is megfertőzhetik szeretteiket, hiszen a lappangási idő két hét is lehet. Telefonon könnyen tarthatják a kapcsolatot, a szükséges dolgokat, pizsamát, üdítőt stb. leadhatják a portán, amit aztán eljuttatunk a beteghez.

Az ország nyolc megyéjében emelkedett az utóbbi napokban a fertőzöttek száma, köztük megyénkben is, ami dobogós pozícióban van ebben a tekintetben. Ebből esetleg arra lehet következtetni, hogy gyenge az immunrendszerünk?

Az országos tendenciánál magasabb fertőzöttség nem utal feltétlen rosszabb egészségi állapotra. Függhet attól is, hogy a jászsági régióban nagy cégek vannak, nagy tömegek tartózkodnak egy légtérben. Mindenképpen azon múlik, hogy olyan közösségben tartózkodik a beteg, ahol az egészségeseknek átadhatja a fertőzést. Hozzáteszem, egyéb betegségekben is az országos átlag felett van a Jászság, ez jelentheti az immunrendszer gyengeségét is.

Függetlenül az influenzától, mik a jellemző betegségek a térségben?

Nincsenek különbségek az országoshoz képest. Ugyanúgy a szív- és érrendszeri betegségek mutatói a legmagasabbak a megyében és a járásban. A poros levegő miatt második helyen a légúti- és krónikus betegségek dominálnak, a harmadikon pedig a daganatos megbetegedések állnak, ahogy országos viszonylatban is ezek vezetnek. A Jászságra szerencsére nem jellemző, de a megye déli részén kiemelkedőek a pszichiátriai megbetegedések, magas az öngyilkossági hajlam. Mindezek az adatok egyébként megtalálhatók a megye honlapján, mint közgyűlési anyag. Egyébként megyei tiszti főorvosi státuszomban én indítottam újra ezt az adatszolgáltatást, amelynek célja, hogy a megyei szintű politika is kapjon egy bepillantást az egészségügy állapotába, szakmai alapokra támaszkodva tudjon támogatni, segíteni ott, ahol szükséges.

Figyelembe veszik ezeket az adatokat a fejlesztési támogatások megítélésekor?

Sok tervnek ma nincs meg az az alapja, amik figyelembe vennék az adott területnek a betegségi mutatóit. Történnek átalakítások, fejlesztések, de sajnos sok esetben nincs vizsgálva, adott területellátásnak valójában mire van szükség.

Mindezek tükrében itt, a jászberényi kórházban az igazgató mit kérne elsőként, mit kellene fejleszteni?

A kórház körülményei viszonylag jók. Sajnos a háttérszolgáltatásban részvevő részlegek állapota viszont nem ilyen jó. Most készült a konyha átalakítására egy negyvenmilliós felújítási terv, aminek támogatására dr. Csiki Zoltán helyettes államtitkár ígéretet tett. Ezen kívül a termálvíz fűtéskihasználása mellett a gyógyvíz reumatológiai kihasználását próbáljuk megcélozni egy újabb fejlesztéssel.

Kifejtené ezt az elképzelést bővebben?

A Jászságban nagy számú reumatológiai megbetegedés fordul elő. Sok reumatológiai jellegű panasszal, a szervezet ízületi, reumás, kopásos, illetve izomsérülésből fakadó panaszaival fordulnak hozzánk. A gyógyvizünk éppen az ilyen jellegű panaszok orvoslására alkalmas. Erre készült egy tervünk a kórház energetikai korszerűsítésébe beépítve. A fűtést, ahogy Jászapátin már megtörtént, termálvízzel oldanánk meg jórészt. Tovább gondolva a termálvíz lehetőségeit, a víz másik hasznosítása gyógyászati célra történne. Ennek értelmében egy balneológiás részt próbálunk kialakítani, amire nagy szüksége van például a Rehabilitációs Osztálynak is. Tangentoros kezeléseket, pakolásokat, vízsugárkezeléseket vehetnének igénybe a betegek itt helyben a balneoterápiás lehetőségek közül.

Pontosan hol valósulna meg ez a fejlesztés?

A régi mosoda épületét alakítanánk át. Az építési engedélyek gyakorlatilag tegnap óta a kezünkben vannak.

Az ilyen jellegű korszerűsítések, beruházások igen tőkeigényesek. A legutóbbi önkormányzat-vezetők és a vállalkozók közötti fórumon felmerült, hogy a Jászság kórházát Berényen túli cégek, települések is támogassák…

Ez nyitott kapu, ugyanis rendszeresen előfordul, hogy például Jászárokszállásról vagy a Felső-Jászságból – Jászfényszaru önkormányzata – érkezik hozzánk támogatás. Egyébként a vállalkozók részéről folyamatosan kapunk támogatást. A közelmúltban a Darázs család vásárolt beteg-monitort a Sürgősségi Betegellátó Osztályra, Szikra úr infúziós pumpát adományozott az Intenzív osztálynak, Czinege úr EKG készüléket vásárol a Belgyógyászatra, a Jász-Plasztik Kft. pedig már hagyományként pénzt adományozott. Minden egyes adomány egy újabb tégla a kórház fejlesztésének életében, amit nagyon köszönünk a támogatóinknak!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?