Elismerés a felkészítésért

Ünnepélyes keretek között díjazták február 6-án a tavalyi évben sikeresen szereplő magyar diákolimpikonokat, felkészítőiket, valamint a segítő közreműködőket, akik között városunk könyvtárának munkatársa, Csillik Katalin is elismerésben részesült.

A 2019-es évben Magyarországon rendezték a XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát, melynek felkészítő tábora Jászberényben zajlott a Campuson július elején. A felkészítésben való közreműködésért járó oklevelet Csillik Katalin, a könyvtár munkatársa és egyben a Jászcsillagászok Baráti Körének patrónusa vette át Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárától, miniszter-helyettestől.

„Az olimpikonok egy héten át Jászberényben készültek fel, a főiskola kollégiumában voltak elszállásolva. A Városi Könyvtár mellett a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület is kivette a részét a felkészítésből, a tábor megszervezéséből.” – részletezte Csillik Katalin, aki Fodor Antallal, az egyesület egyik alapítójával viszi évek óta sikerrel a péntek esti csillagász szakköröket.

„Lényegében az oklevélre a javaslatot az a stáb adta, amelyik az olimpiát is szervezi, ők javasolták a Városi Könyvtárat és az Amatőrcsillagász Egyesületet, mely döntéshez az is közrejátszik, hogy már nyolc éve adunk versenyzőket az olimpiai csapatba. A most résztvevő két magyar csapat tagjai is dicséretben részesültek kiváló szereplésükért.” – tette hozzá Fodor Antal, majd hangsúlyozta, szeretnék minél több fiatallal megismertetni ezt a különleges elfoglaltságot, kiváltképp, mert úgy vélik, a jászberényi könyvtárban kiválóak a lehetőségek.

Véleménye szerint egyáltalán nem kell félni a csillagászattól, hiszen roppant egyszerű alapokról indul, és ha valakit csupán csak érdekel a téma, már akkor is nagyon sokra viheti. A jászberényi elméletközpontú foglalkozások mellett a fiatalok több alkalmat is töltenek Sülysápon, ahol a külvárosi csillagvizsgáló remek körülményeket teremt a precízebb gyakorlati mérésekhez.

Csillik Katalin kiemelte, a díjat elsősorban a csillagászai, a munkatársai és Kovács Péter könyvtárvezető kapta, ő csak abban a szerencsés helyzetben lehetett, hogy átvehette. Hozzáfűzte, az elismerést szakkörük legaktívabb alapító tagjának, a karácsonykor elhunyt Horti Józsefnek ajánlják.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?