Alapképzés a borról

Az elmúlt héten, szerdán este az Eszterházy Károly Jászberényi Campus kollégiuma adott otthont a Gasztronómiai kitekintő sorozatnak, amelynek keretében Borics Dániel kalauzolásával a kulturált borfogyasztás témakörében kaptak hasznos információkat a vendégek.

Az eseményt a Jászberényi Diák Önkormányzat szervezte képviselői, valamint az egyetem hallgatói, oktatói számára. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bethlendy Béla HEB elnök Bozóki Imre diákpolgármester és a szervezők képviseletében Hamar Kata, az Ifjúsági Önkormányzat elnöke. Az egybegyűlteket Demeter Sára köszöntötte, majd átadta a szót az est somelier-ének.

A kóstolásra szánt borsort Konkoly Béla borszakértő állította össze. Az első tétel kóstolása előtt az egyébként étteremvezető és tanárként is dolgozó Borics Dániel a bor, a szőlő, a borfogyasztás alapfogalmait tisztázta a hallgatósággal. Elmondta, hogy a bor az egyik legtisztább ital, hiszen száz százalékban szőlőből készül. Nekünk magyaroknak a bortermelés és borfogyasztás szorosan összekapcsolódik történelmünkkel, kultúránkkal, ezért érdemes kicsit bővebb tudást szerezni róla.

A minőségi, mértékletes borfogyasztás az egészségnek is jót tesz. Megelőzi a szív és érrendszeri rendellenességek kialakulását, ami hazánkban sajnos népbetegség. Egyesek szerint az alkoholizmus is az, bár nálunk biztosan nem a borfogyasztásból adódik, mert az európai átlag alatti mennyiséget fogyasztjuk. Míg egy magyarra 25 liter borfogyasztást mér a statisztika, addig Vatikánban évi 70 litert isznak a nedűből.

Hazánkban a rómaiak honosították meg a szőlőtermesztést. Jelenleg huszonkét borvidéket tartanak nyilván, amelyeken az ízekben, színekben, testességben változatos borokat állítanak elő. A borkészítés folyamatáról a szürettől a palackozásig is átfogó képet kaptunk az este folyamán, amely ismeretekhez Bethlendy Béla is hozzáfűzött egy-egy érdekes hozzászólást.

A szóbeli ismereteket gasztronómiai tapasztalás tette teljessé. A borsor egy könnyű pezsgő borral nyitott az etyeki borvidékről, majd illatos Irsaival folytatódott, amely Izsák lejtőit dicsérte. A Balaton-felvidékről könnyű olaszrizling érkezett, majd villányi rozé készítette elő az ízlelőbimbókat a testesebb vörösekre. A szekszárdi Bikavér bebizonyította, hogy helye van a borsorban, amit egy erdei gyümölcsös ízvilágú villányi cabernet Sauvignon zárt.

A finom italok és az érdekes előadás után tetemes mennyiségű sztrapacska-vacsorával kedveskedtek a vendéglátók.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?