Vitákkal tarkított informális ülés

A költségvetéssel kapcsolatban újabb informális képviselő testületi ülést hívott össze Budai Lóránt polgármester január 29-én, szerdán délután a Városházán.

Budai Lóránt polgármester az üdvözléseket követően arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a város érdekében, ahogy az előző napon a vállalkozók is kérték, a közösségi médiában folytatott kampányharcot be kell fejezni. Az eredeti témára rátérve a költségvetés főbb számainak ismertetésével folytatta a polgármester. Elmondta, hogy idén 9,8 milliárd forintos büdzsével lehet számolni. A szolidaritási hozzájárulás 184 millió forintot jelent. 502 millió támogatáskieséssel számolhat az önkormányzat ebben az évben. A helyi iparűzési adó kapcsán körülbelül 600 millió forintos csökkenéssel kell számolni. Helyi adók terén nem terveznek változtatást. A kötelező feladatok finanszírozásának terén szintén nem kívánnak változtatni. A város további működéséhez, a fejlesztések befejezéséhez mintegy 811 millió forint külső forrásbevonásra van szükség, amit hitelből kívánnak fedezni. A települési támogatások előirányzata 100 millió forinttal bővül az idén, amit az idősek gyógyszertámogatására lehet fordítani. A várhatóan legtöbb vitára okot adó tétel a nem kötelező feladatok finanszírozása, amelyre idén 490 millió forintot építettek be a költségvetés-tervezetbe.

Ez azt jelenti, hogy a város civil, sport és kulturális szervezetei átlag negyven százalékkal kevesebb támogatásra számíthatnak. A hitelfelvételtől függően az első félében az év első felére való támogatási összeggel tudják finanszírozni a szervezeteket. A tervezet a 811 milliós hitel pozitív elbírálásán alapszik – emelte ki a polgármester.

A Fidesz részéről elsőként Tamás Zoltán frakcióvezető reagált. Kifejtette, hogy az önkormányzatban elfoglalt helyek arányában érzi igazságosnak a médiamegjelenést. Elmondta, a közösségi médiában megjelentek miatt nem tiszte és nincs oka elnézést kérni. A költségvetés-tervezetet előző nap kapta kézhez a frakció, így érdemben még nem volt alkalmuk foglalkozni vele. Az előző napi vállalkozói fórumra visszautalva felidézett néhány ott elhangzott felvetést: „nem szabad a város rossz hírét kelteni, túl borúlátó a városvezetés, a költségeket racionalizálni kell, nem kell leírni a vállalkozókat, mert elég ügyesek a hiány pótlását megoldani”. Kritikaként fogalmazta meg azt is, hogy a 680 millió forintos hitel megcímkézésének törlése végett még nem keresték fel az országgyűlési képviselőt, nem kértek időpontot a pénzügyminisztertől. Hozzátette, a költségvetéshez módosítást fognak benyújtani, de az idő rövidsége miatt még nem tudták elkészíteni.

Válaszában Budai Lóránt kifejtette, az egyéni vélemények közlése helyett a megoldásra kellene koncentrálni. Balogh Béla alpolgármester hozzátette, arra kéri az ellenzéket, hogy a módosító határozat benyújtását csütörtök délig tegye meg, hogy az a költségvetésbe bedolgozható legyen. A továbbiakban a támogatások elvonásáról konkrét kérdések is elhangoztak a vitáktól nem mentes ülés során. A megbeszélésen végül abban mindenki egyetértett, hogy közös érdek egy elfogadható költségvetést határidőre megalkotni.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?