Küzdelem az építésügyért

Két olyan jogszabály is változott, melyek folytán az építéshatósági feladatok végzése átkerül az önkormányzattól a kormányhivatalhoz. A döntés körülményeiről és Jászberényre vonatkozó következményeiről Budai Lóránt polgármester adott tájékoztatást lapunknak.

Azt ígérték számunkra a kormányhivatalnál, hogy ezt a feladatkört egy szolnoki főosztály alá helyezve kívánják megvalósítani, amelynek különböző településeken – Karcagon, Mezőtúron, Jászberényben – működnének majd kirendeltségei.

A munkakörben tevékenykedő szakértők a kormányhivatal állományába kerülnének, tehát kormánytisztviselőként működnének tovább, mely pozíció más feltételekkel operál, mint a köztisztviselői státusz. Egy nap állt rendelkezésre a döntéshozásra és az öt kolléga közül egy kívánt élni a munkahely-változtatás lehetőségével. Ennek értelmében arról értesítettek, hogy a telephelyet valószínűleg Jászapátira helyeznék át, mivel ott mind a két, ezt a feladatkört végző kolléga vállalta a kormánytisztviselői pozícióval járó követelményeket.

Egy korábbi informális testületi ülésen a képviselőkkel közösen úgy véltük, presztízsileg igen komoly gondokat okozna ez a változtatás, és a nagy építtetők, vállalkozók helyzetét is megnehezítené. Egyértelműen kinyilvánítottuk, hogy ennek a munkavégzésnek Jászberényben van a helye. Fölhívtam az ügyben Pócs János országgyűlési képviselő urat, aki ígéretet tett, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Jászberényben maradhasson az építésügy.

A pontos információk miatt hétfőn felkerestük dr. Berkó Attila kormánymegbízott urat a megyeházán, aki mindentől függetlenül nem tudta garantálni, hogy Jászberényben marad a feladatkör. A mai politikai viszonyok között nem túl ideális, ha ezt a hatáskört is elvonják Jászberénytől. Mi azt mondtuk a legelején is, amikor hivatalba léptünk, hogy minden szakemberre szükség van itt Jászberényben. Remélem, hogy a jövőben sikerül elérnünk azt a képviselő úrral, vagy akár az ő segítsége nélkül, hogy az építésügy Jászberényben maradhasson, hiszen ez a jászberényi vállalkozók és mindenki más érdeke. Bízom benne, záros határidőn belül pont kerül ennek a végére.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?