Környezettudatos csomagolás

Tagadhatatlan a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepe. Ha őket védjük a környezetünkre is vigyázunk, az általuk előállított termékekkel pedig az egészségünket óvhatjuk. A két célt ötvözve mutatta be Molnár Mária a Molnár Méhészet innovatív újdonságát, egy környezetkímélő élelmiszercsomagolót, a sokoldalúan felhasználható, természetes összetevőkből álló méhviaszos kendőt, amivel elkerülhetjük a felesleges hulladéktermelést.

A méhviaszos kendő több okból jobb alternatíva az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagoknál, a fol­packnál vagy épp az alufóliánál.

  • A méhviasznak köszönhetően frissen tartja az ételt és kiszáradni sem engedi, továbbá baktériumölő hatással is bír. (Létezik jojoba olajjal kiegészített változat is, mely fokozza a fertőtlenítő hatást.)
  • 100%-ig természetes anyagokból készül, így ha kidobásra kerül, akkor sem szennyezzük a környezetünket, sőt komposztálható is.
  • Legalább egy évig használható és utána sem feltétlenül kell kidobnunk, csupán újra átviaszozni, hogy visszanyerje eredeti állapotát.
  • Nem mellékes szempont az sem, hogy ezáltal az ételünk is csupán természetes anyaggal érintkezik.
  • A méhviasz továbbá vízlepergető hatással ruházza fel a pamut kendőt, így nem engedi át a nedvességet. Mondhatjuk tehát, hogy „vissza a gyökerekhez”, hiszen minden bizonnyal ez lehetett a viaszos vászon „őse” (persze puritánabb kivitelben és színekben).
  • Rendkívül sokoldalúan felhasználható, elsősorban élelmiszerek csomagolására. Kiváló piknikezésre, szendvics-, gyümölcs-, zöldség- és pékáru csomagolásához is. Hűtőbe is rakható.
  • A kendőnek a méhviasz ad egyfajta merevséget, ám könnyedén formázható kézmeleg hatására, így edények, tálak lefedésére is alkalmas. A hőre enyhén ragacsos felülete által pedig fixen az edényen marad.
  • Ha uzsonnatasaknak használjuk, már egész kicsi korban elkezdjük a gyermekek környezettudatosságra nevelését.

A tisztítása sem okoz nehézséget, de néhány dologra fontos ügyelni. Használat után csak töröljük le nedves ruhával, vagy tartsuk a csap alá és egyszerűen mossuk le, minimális természetes szappant is lehet használni, ha szükséges. Ügyeljünk arra azonban, hogy a víz hőmérséklete ne legyen a szobahőmérsékletnél magasabb és mosógépbe soha ne tegyük be, mert a meleg kioldja a méhviaszt. Ugyanígy figyeljünk rá, hogy nyári időszakban ne hagyjuk a napon!

Nem alkalmas folyadék, nyers hús, hal vagy forró ételek tárolására, így ezeket semmiképpen ne csomagoljuk bele. Kerülni kell az alkohollal való érintkezését is.

A sok pozitív indok mellett azért is érdemes ezt a fajta élelmiszer-csomagoló kendőt használnunk, mert nem feltétlenül kell komoly összegeket fizetnünk érte. Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, az interneten rengeteg leírást és videót találhatunk arról, hogyan készíthetjük el otthon, néhány egyszerű lépést követve. Hiszen nem kell hozzá más, csak 100% pamut (biopamut) textil, méhviasz, sütő vagy vasaló és sütőpapír.
Próbálják ki és meglátják, mennyi hulladékot lehet ezzel az ötletes kis kendőcskével megspórolni!

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?