Készítik az akciótervet

Január utolsó napján a Polgármesteri Hivatal 31-es tárgyalójában gyűltek össze az érintettek a kóbor ebekkel kapcsolatos problémák megvitatására.

A megbeszélést Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző asszony hívta össze a városvezetéssel, a feladat megoldásában résztvevő szakemberekkel, hogy közös gondolkodás mentén megoldás szülessen a kóbor ebek okozta bosszúságok leredukálására, megszüntetésére. Az évek óta fennálló probléma folyamatosan nehéz feladatok elé állítja a területen dolgozó szakembereket.

Budai Lóránt polgármester is alátámasztotta mindezt, aki évekkel ezelőtt a Neszűri Munkacsoport tagjaként tevőlegesen is részt vett a kóbor ebek befogásában. Reményét fejezte ki, hogy együttgondolkodással megoldást találnak a problémára. Dr. Gedei József alpolgármester hangsúlyozta, hogy minden kóbor állat mögött van egy gazda, aki sok esetben igen felelőtlen, mert nem megfelelően gondoskodik az állatáról.

Dobrán Gyula közbiztonsági tanácsnok véleménye szerint a Neszűr összes kóbor kutyáját be kellene fogni, chippel ellátni, és csak úgy kiadni, ha felelősséget vállal érte a gazdája. A gyepmester, Christian Buchenau elmondta, hogy amióta ő látja el ezt a feladatot, mindössze három kutya esetében volt szükség altatásra, s azok is sérültek voltak, vagy a gazdája számára is kezelhetetlen. A gyepmesteri telepen átlagban három hónapot tartózkodik egy kutya, de van, ami néhány napon belül gazdára talál. Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az előírás szerint 14 napig kell karanténban tartaniuk a befogott kutyákat. A cégnek együttműködési megállapodása van a telep üzemeltetőjével, a telep feladatait ellátó alapítvánnyal, amely a kutyát addig befogadja, amíg gazdára talál. A városüzemeltető a megállapodáson túl kennelek bővítésével támogatja az alapítványt. A neszűri kutyaproblémák megoldását több befogó csapda kihelyezésében látja, valamint altatólövedék beadására alkalmas légfegyver beszerzésével. A fegyver használati engedélyének kiadásával kapcsolatban azonban egyenlőre falakba ütköztek, de folyamatosan keresik a megoldást. Véleménye szerint bírságot szabhatnának ki azon felelőtlen gazdák részére, akik hagyják csellengeni kutyájukat, majd a gyepmesteri telepre való beszállítás után jelentkeznek értük. Ez a bírság fedezhetné a gyepmester felesleges kiszállását, és bekerülhetne egy alapba, ami aztán ennek a területnek a fejlesztését, a működését szolgálhatja hosszabb távon.

Szűcsné Mihályi Ágnes, az Államigazgatási Iroda vezetője hangsúlyozta, hogy a január elsejével megváltozott jogi szabályozás a jegyzőtől ezt a hatáskört elvette volna, de egy kormányrendelet hatálytalanítása miatt ellentmondásba ütköztek. Most úgy tűnik, hogy március elejétől ismét visszaáll a régi rend.

Balog Donát, a 10. választókörzet képviselője szintén abban látja a megoldást, hogy az állatokat egyszerre kellene befogni, ivartalanítani és bechippelni, egy jól szervezett akció keretein belül. A kérdésben több állatvédő szervezettel is tárgyalt már, akik segítenék a befogást. Horgosi Zsolt emlékeztette a jelenlévőket, hogy a háromévente kötelező ebösszeírás is éppen idén lesz aktuális.

A kutyákkal tevékenyen dolgozó gyepmester több lépésben látja a megoldást. Elsőként a Neszűrben szervezne ebösszeírást fényképes adatbázissal, hogy később kezelhetők legyenek a kóbor állatok. Szintén fontos a gazdák széleskörű tájékoztatása (például szórólapokkal) az ebtartás szabályairól, mert erről ismerethiány mutatkozik körükben. A gyepmester az állatorvosok együttműködésére is számít, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, valamint az önkéntes állatvédőkkel konstruktív párbeszéd elindítását szorgalmazza.

A továbbiakban kis körben folytatódik az akcióterv pontos és költséghatékony kidolgozása, amely megoldást jelentene a kóbor kutyák okozta problémákra.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?