Népművészeti körkép

A 2016-ban alakult Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület a hagyományok megőrzését, továbbadását tűzte ki célul a tárgyalkotó népművészet terén a Jászságban. Itt élő és alkotó kézműves mesterek bevonásával és összefogásával alakult meg a civil szervezet, mely azóta több száz programot valósított meg, jellemzően a város lakossága, oktatási intézményei számára. Az egyesület tavalyi sikereiről, valamint az új esztendőben megvalósuló projektekről Gál-Dobos Beáta elnököt kérdeztük.

Az egyesület elnöke bevezetőjében elmondta, a közösség tagjaival úgy érezték, hogy a jól működő néptánc­mozgalom, a virágzó újkori viseletkultúra, a hagyományőrző közösségek által ápolt néphagyomány, valamint a Jártató Zenekar és Pál Mihály jóvoltából gyűjtött tradicionális zenei kincsek mellett a kézművesség, a letűnt mesterségek és hagyományos kézműves technikák területe volt az a kirívó szegmens, mely hiányosságokat mutatott a revival mozgalmak területén a Jászságban.

„A fő célunk az, hogy a kézműves kultúrát ne csak az alkotásokban, a kész tárgyak által adjuk át, ezért igyekszünk az oktatás felé is fordulni, és ekképp beépülni a város életébe. Erre már vannak különböző programjaink és kezdeményezéseink, melyek kapcsán nagy szerencsénk volt, hogy két pályázati forrás is megnyílt a tárgyalkotó népművészet, illetve a népművészet irányába. Mindkettő nagyban segíti a munkánkat.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alapprogramjának már második éve része a tárgyalkotó népművészet, míg a város által kiírt és kezelt CLLD Program a helyi közösségi és kulturális kezdeményezések támogatására irányul, ezt is sikeresen pályázta meg az egyesület. A műhely e két pályázati forrás köré csoportosuló, több mint száz rendezvényelemet magába foglaló programtervéről nyújtott részletes tájékoztatást Gál-Dobos Beáta.

Mint megtudhattuk, a helyi iskolákkal példaértékű az együttműködésük, hiszen a tavalyi esztendő folyamán indították útjára a „Mesterségünk címere” tizennyolc alkalmas kézműves foglalkozást, melyen közel hatszáz tanuló vett részt a város oktatási intézményeiből. Ez évben is folytatódik a program, sőt, a jeles napok, ünnepi szokások tematikával újabb programelemeket kínálnak majd.

„Ez egyfajta ismeretterjesztő, interaktív program, melyen a mester anyagismeretet ad át, és mesterségbemutatót is tart. A gyerekek közvetlenül találkoznak az adott mesterség alapanyagával és saját maguk készíthetnek belőle tárgyat, amit aztán haza is vihetnek.” – árulta el az egyesület elnöke, majd hozzátette, természetesen a felnőttekről sem feledkeztek meg, akik esti 8-10 alkalmas kézműves tanfolyamokon betekintést nyerhettek többek között a kerámiakészítés, a kosárfonás és a nemezkészítés rejtelmeibe.

Igény formálódott a gyermek és a szülő közös alkotására, ezt igyekszik majd kielégíteni a tíz alkalmas Inasképző foglalkozás, továbbá a Városi családi játszóházak. A nyár folyamán Hagyományőrző napközi címmel tábort is tartottak a Kígyó utcai Kézműves Portán.

Gál-Dobos Beáta kiemelte, szerencsére tavaly és az idén az egyesület, továbbá a Jászkerület Nonprofit Kft. egyaránt sikerrel szerepelt a Csoóri Program pályázatán, a befolyt támogatói összeg a már jól bejáratott programok folytatására és új programelemek megvalósítására biztosít forrást, továbbá infrastrukturális fejlesztéseket tett és tesz lehetővé. Ennek köszönhetően környezetet javító és szépítő beruházásokat tudtak megvalósítani, valamint bővítették a játék – és eszközparkot.

A 2020-as esztendőt illetően hozzátette, a Csoóri Program keretén belül folytatódnak a Mesterségünk címere alkalmak, továbbá a felnőtteknek meghirdetett Kézműves tanfolyamok. Új programelem a CLLD pályázat útján került az ütemtervbe. A Csángó Fesztiválon bemutatkozó, nagy közönségsikernek örvendő Mesterség Korzó reményeik szerint idén sem marad el. „A fesztivál forgatagába kézműves pontokat állítottunk föl Nyitott műhely néven, ahol öt mesterséggel ismerkedhettek meg a városlakók és a fesztiválra ellátogatók. Ez mesterségbemutatót és magát a mesterség kipróbálását foglalta magába, ami nagyon tetszett az embereknek.”

Még a CLLD pályázatnál maradva esett szó a Mesébe ágyazott hagyomány tíz alkalmas programsorozatról, ezt a rendezvényt nagycsoportos, iskolába menő óvodások, illetve kisiskolások számára hirdetik meg. A Kézműves Portára álmodott, élőszavas mesemondással keveredő, ugyanakkor népi gasztronómia alapjain nyugvó foglalkozáson jászsági motívumokkal ellátott kekszek készítésébe vonják be a mesét hallgató résztvevőket.

A Jász Portéka Workshop az egyesületben tevékenykedő mesterek összefogásával, együttgondolkodásával valósul majd meg. Olyan hagyományos technikával készülő, tradicionális formát viselő tárgyakat alkotnak március 25-én, melyek a mai kor modern igényeire reflektálnak. Terveik szerint a Jászapátin megrendezendő Jász Bálon már az elkészült tárgyakat láthatja a nagyérdemű.

„Új elemként jelennek meg az „Alkotó Napok” a nem tanfolyami jellegű, hanem kifejezetten egy tárgyra koncentráló, felnőtteknek szóló sorozatunk, mely 10-15 alkalmat foglal majd magába. Noha egyenként lesznek meghirdetve az események, akár mindegyik alkalomra lehet regisztrálni. Ez egy nagyon népszerű programforma, annyi tudnivalót lehet elsajátítani, amire ott, az adott tárgy elkészítéséhez éppen szükség van.” – tájékoztatott Gál-Dobos Beáta, aki beszámolóját a Pendely Varróműhely tíz alkalmas foglalkozás ismertetésével zárta.

A korábbi EFOP-os pályázatban elinduló, a Csoóri program jóvoltából idén is folytatódó programot Borbásné Budai Valéria viseletkészítő vezeti „minden, ami textil” jelige alatt, így a háztartásban használatos kiegészítőktől a hímzésminták alkalmazásáig minden megtalálható a tagok kézműves portfóliójában.

„A Csoóri pályázatból még egy minimális összeggel a hímzők nyári táborát is szeretnénk támogatni a Fejér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjai számára. Már a Kézimunkázók Klubjának tagjai is a Főnix Műhelyház kézműves termébe járnak találkozni. Igyekszem integrálni ezeket a közösségeket és olyan körülményeket, feltételeket teremteni az alkotó munkához, ami számukra a legoptimálisabb.”

Mint azt megtudhattuk, a Jászsági Térségi Televízióval kötött együttműködés eredményeként március folyamán készül el az a bemutatófilm, mely a kézművesség jelen állapotát, az egyesület tavalyi évének eseményeit tárja majd a néző elé, de ezen kívül új honlappal és három kiadvánnyal is gyarapszik a közösség értéktára. „Régi vágyam, hogy a MINT(A) Kincstár címet viselő módszertani kiadvány jászsági változata is megszülessen. Úgy néz ki, pályázati forrásból erre is sor fog kerülni, bár a nyomdai kivitelezés még várat majd magára. Megjelenik továbbá egy jászsági foglalkoztató füzet is és az egyesület tagságát, tevékenységét bemutató kiadvány is.”

Gál-Dobos Bea zárszavában hozzátette, még egy nagy volumenű projektre koncentrálnak jelenleg a kézműves alkotók, a Jászberény Városi Önkormányzat 2019. áprilisában indított ún. STIMULART nemzetközi projektjére, amit az Interreg Közép-Európai Program támogat.

Fotó: Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület közösségi oldala

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?