Elúszott a hajó?

Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testülete január 22-én, 15 órai kezdettel rendes, nyílt ülést tartott. A tanácskozáson többek között szóba került az Electrolux, elfogadták az Ifjúsági Önkormányzat tavalyi évről szóló beszámolóját, vitatkoztak a rendkívüli munkavégzés szabályzásáról és döntöttek a Jászberény-Jászjákóhalma Szennyvízközmű Önkormányzati Társulás tagjainak delegálásáról.

A teljes létszámban megjelent testületet Budai Lóránt polgármester köszöntötte. Mindenekelőtt Faragó László tanár, fotográfus és Bujdosó József könyvvizsgáló közelmúltban elhunyt, köztiszteletben álló jászberényi polgáraink emléke előtti egyperces főhajtásra kérte a testületet. A következőkben a polgármester megragadta az alkalmat, hogy a grénum előtt bemutassa a város új jegyzőjét, Baloghné dr. Seres Krisztinát.
Kérdését a tájékoztatókhoz csatolva Tamás Zoltán képviselő érdeklődött az Electroluxszal kapcsolatos fejleményekről.

Válaszában a polgármester tájékoztatott, hogy felvette a kapcsolatot a jelenleg külföldön tartózkodó vezérigazgatóval, aki hazaérte után személyes találkozót ígért. Balogh Béla alpolgármester hozzátette, a költségvetés-előkészítés is szükségessé tette a tárgyalásokat nem csak az Electroluxszal, de a többi vállalkozóval is. A kapott adatok alapján kalkulálják a költségvetést. Dr. Gedei József alpolgármester kifejtette, az Electrolux valóban kardinális kérdés, hiszen adóbevételei nagyban meghatározzák a költségvetés alakulását. Hozzáfűzte, bizonyos tekintetben ez a hajó már elment, a városvezetés csupán kárenyhítésre lehet képes. Annyit tehet, hogy újra felveszi a kapcsolatot, de a döntés már megszületett, az Electrolux Nyíregyházán tervez új gyáregységet építeni és nem Jászberényben. Tamás Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a gyár itt maradt dolgozói aggódnak a sorsuk miatt, ezért nem ildomos olyan kijelentést tenni, hogy ez a hajó már elment, ugyanis ez egyenlően érthető a végleges bezárással. A polgárok várják a kampányígéretek teljesülését, egyenes és tiszta válaszokat kérnek. Tegyenek meg mindent az itt maradó dogozókért és a fejlesztésért! Dr. Gedei József kiemelte, a hajó elúszott, – mert a hatszáz millió forintos adóbevétel nem itt realizálódik – de nem süllyedt el, tehát nem kell bezárni a berényi gyárat. A problémát együtt kell megoldani, a Fidesznek is hozzá kell adnia a politikai kapcsolati tőkéjét az ügyhöz, mert a városvezetés még nem kapott lehetőséget a tárgyalásra, egyedül az országgyűlési képviselő mutatkozott nyitottnak a megoldáskeresésben. Dr. Szabó Tamás hozzászólásában figyelmeztetett, hogy a csúsztatott és pontatlan megfogalmazások veszélyesek. Emlékeztetett, hogy a „hajó-navigálását” már 2005-ben elvégezte az Electrolux, amikor a Nyírségben megkezdte a beruházásait. Dr. Gedei József szerint akkor kellett volna tenni azért, hogy a hajó ne ússzon el. Bozsik Ferenc emlékeztetett, hogy a 2005-ös nyíregyházi fejlesztés nem a berényi gyáregység terhére, hanem a Gripennel összefüggésben valósult meg. Az ülés vendége volt dr. Magyar Levente egykori polgármester is, aki szintén hozzászólt az ügyhöz. Megerősítette az előtte szólót és kiegészítette; akkoriban kompenzációként került Berénybe a porszívógyártás. Hangsúlyozta, most nem a munkaerőhiány, illetve Ukrajna közelsége miatt fejlesztenek Nyíregyházán. Városunkban előtérbe kell helyezni az automatizálást, amiben az önkormányzatnak is jelentős szerepe kell legyen.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?