Pikáns komédia Görbe módra

Városunkba már szinte hazajárnak a jászárokszállási Görbe János Színkör tagjai, akik minden esztendőben képesek megújulni, és kétszer egymás után is pótszékes telt házas előadást adni a Lehel Film-Színházban. Nem volt ez másként az elmúlt hétvégén sem, amikor Kállai István Ilyennek hazudtalak című komédiáját láthatta tőlük a népes közönség.

Január 18-án és 19-én bérletes és szólójegyes előadásokon láthatták az érdeklődők milyen újdonsággal készült idénre a térségben egyedülállónak számító, töretlen népszerűséggel működő amatőr társulat.
A csoport ez alkalommal Kállai István József Attila-díjas író és dramaturg három felvonásos komédiájával ismertette meg a nagyérdeműt, aki vastapssal hálálta meg a Kovács Béláné rendező által, Fülöp Kálmán szövegezésével és Dobos Attila zenei betéteivel színpadra álmodott feldolgozást. A közösség alapítója és vezetője lapunknak elmondta, ez már a huszonharmadik színmű a társulat több mint húszéves fennállása óta, de még most is tudott meglepetést okozni a választott darab, mely ez alkalommal egy intelligens humorral átszőtt zenés játék volt.

„Kállai István nagymestere annak, hogy a poénokba becsempéssze egy-egy mondathoz a társadalomkritikát is, tehát végig kell figyelni a szöveget, hogy leülepedjen a szellemes megjegyzés a nézőkben, de szerencsére a közönség vette a lapot, megértette, gondolkodott rajta. Az előkészületek során a színészeket is próbára tette ez az újfajta stílus, különösen a fiataloknak kellett mesélni a hatvanas-hetvenes évekről, hiszen ennek az időszaknak a stílusát, életformáját dolgozza föl a cselekmény. Nagyon érdekes, hogy sok minden a darabból a mai világunkra is érvényes” – árult el kulisszatitkokat a rendező, majd hozzátette, minden év szeptemberében kezdik a próbaidőszakot, és a hagyományhoz hűen december közepén mutatják be elsőként az új műsort Jászárokszálláson.

A darab – amellett, hogy a korábbiakhoz képest eltérő aspektusokkal is rendelkezik – a jól bevált receptből merít. Végy egy adag bohóságot, szellemes szóviccet, önmagukban is érdekes, de ellentétes személyiségű karaktereket, bolondítsd meg őket némi frissen kutyult konfliktussal és összetett viszonyrendszerrel. Nem árt, ha egy csipetnyi szerelem, egy gaz csábító és néhány rész félreértés ugyancsak kerül a főzetbe, csak hogy még ínycsiklandóbb legyen a végeredmény. Ízlés szerint tánc, ének, és dallamos zene is dukál a pikáns fogás mellé.

A történet szerint a válni készülő Beát (Nagy Kinga) kacifántos érzelmek fűzik férjéhez, Jánoshoz (Pádár Tamás), miközben új udvarlójával, Feri (Pethes Kálmán) úrral sem fenékig tejfel az élet. Tanár bátyja, Márton (Béres László) igyekszik támogatni őt, ám ahogy az általában lenni szokott, jóindulatú törekvéseivel jellemzően több kárt csinál, mint hasznot; valahogy így van ezzel Joli néni is, a minden lében kanál házvezetőnő. A kalamajka tovább gyűrűzik, amikor Bea és szeretője, Feri épp János hortobágyi szállodájába teszik át időszakos szerelmi rezidenciájukat, ahol aztán a személyzet sem rest belefolyni a tekervényes történésekbe.

A rendező és a szereplők egészen az utolsó felvonásig képesek voltak húzni a mézesmadzagot, és fenntartani a balladai félhomályt: tényleg ilyennek hazudtalak?, hogy aztán a végső jelenetekben minden ízében édes legyen az a happy end. Ami a színdarab sikerét illeti, a papírforma érvényesült, és az alázatos, hosszú évek rutinját megcsillogtató játéknak köszönhetően egyaránt jól alakultak a komikus és drámai epizódok, a hatvanas-hetvenes évek hangulatát megidéző jelenetek.

A darabot legközelebb a jászfelső­szentgyörgyi közönség láthatja az Antal Anna, Bartók László, Pethes Kálmán és Nagy Zoltán alkotta zenekar részvételével, valamint Csoszor Mária és Faragó Lászlóné súgók, Budai Csilla ügyelő és Korponyi Dominik technikus közreműködésével.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?