Nehéz pénzügyi év elé nézünk

Politikai tartalmú évindító interjúinkhoz kapcsolódva Balogh Béla alpolgármestert kerestük fel irodájában az elmúlt héten. A város pénzügyi helyzetéről, a készülő költségvetésről, a távlati tervekről faggattuk.

Elnézését kérem a profán kérdésért, mindjárt az elején, de megtudhatnánk testületi üléseken miért nem az alpolgármesteri székben foglal helyet?

Mondhatnám azt, hogy nem a hely határozza meg az embert, hanem az ember határozza meg a helyet. Az egyén bárhol ül a saját ismeretei, tudása határozza meg a véleményét és a mások véleményének elfogadását. Ilyen szempontból ebben semmi különlegeset nem látok, de azért elárulom, hogy a következő testületi ülésen fenn ülök majd.

Talán onnan jobb lesz a rálátás a dolgokra…

A rálátást átvitt értelemben nem fogja jobbá tenni, a közvetlen szemkontaktust viszont biztosan.

Alpolgármesterként egyébként nagyobb a rálátása az ügyekre, mint a Pénzügyi Bizottság elnökeként?
Alpolgármesterként mindenképpen sokkal nagyobb a lehetőségem arra, hogy rálássak az ügyekre összefüggéseiben is és részleteiben is. Egyrészt gondolok itt a folyó ügyekre, amelyek a megvalósulás útján vannak, másrészt az újabbként jelentkezőkre.

Többször elhangzott az a „vád” ön ellen, hogy a Pénzügyi Bizottság elnökeként nem érhetik meglepetések a város gazdálkodását illetően. Csak egy példát kiragadva; a Volán tartozással biztosan tisztában kellett lennie.

Két ciklussal ezelőtt, amikor képviselő voltam, ha a közösségi közlekedéssel kapcsolatban érkezett egy ilyen számla, erről akkor a testület döntött. Valószínű 2010 után, amikor én nem voltam képviselő, akkor történt valami változás, ez a döntés kikerült a testület döntési köréből. Egyébként azért érdekesek ezek az ügyek, mert befolyása ezekre a testületnek nincsen. Egy formális helyzet áll fenn. A lényeg az, ebben a konkrét esetben, hogy kikerült a testület hatásköréből, bekerült a hivatal költségvetésébe és onnan történt vagy nem történt meg a számla kiegyenlítése. A beérkező számlák már nem kerülnek a bizottság elé. Meglepetés volt számomra, hogy úgy jelentkezett a Volán képviselője, kétéves elmaradása van a városnak.

Ez tulajdonképpen milyen összegben realizálódik?

Amikor lezárják a mérleget három év restanciája lesz látható, ami 120 millió forint körül várható. Ezt mindenképp ki kell fizetnünk.
Találnak erre forrást vagy valamiféle könnyítést?
Megpróbálunk részletfizetési lehetőséggel élni, de egy több mint százmilliós tartozást másfélmilliárdos finanszírozási hiánnyal és hatszáz milliós adóbevétel-kieséssel nem lesz egyszerű teljesíteni.

A további hitelfelvétel, struktúraváltás vagy állami támogatás megkérése segítséget nyújthat. Történt valamilyen irányú előrelépés már ebben az irányban?

Ezek nem egy-két napos átfutású ügyek. A pénzügyminiszternél megtörtént a bejelentkezés, egyelőre nincs időpont. Valószínű, amennyiben elindulnak a tárgyalások, az is több hét átfutással működhet majd.

Mi történik a megkezdett beruházásokkal?

Ez egyfajta csapdahelyzet, hiszen nem lenne jó csonkán hagyni semmit sem, ami elkezdődött. Azokat a beruházásokat, amelyek elkezdődtek mindenképpen be kellene fejezni. Mindemellett ez év első felében várható kifizetésekre nincs fedezet. Ha csak a szorosan vett egymilliárdot nézzük, és a hatszáznyolcvan milliót át tudnánk csoportosítani, akkor is lógunk 320 millió forinttal. Esetleg egy hitelfelvételi konstrukcióval és egy átcsoportosítási lehetőséggel majd lehet kezelni a fennálló helyzetet, de a tárgyalások függvényében.

Mindez feltétele az állami segítségnyújtásnak. Ezek szerint lát esélyt hitel vagy állami hiteltámogatás elnyerésére?

Amennyiben igaz Pócs János abbéli állítása, hogy Jászberény fontos és segíteni akar, akkor ezt valamilyen szinten optimistának kell tekintenem. Ha abból indulok ki, hogy nem ezekre kértük a hitelengedélyt, mint amire kaptuk, akkor azért kellő óvatossággal tudom csak kezelni ezt a fajta kijelentést is.

Azért ebben a helyzetben elég nehéz költségvetést készíteni.

Nehéz, de a február 15-i törvényi határidőt mindenképp szeretnénk betartani. Előtte a különböző egyeztetéseket nyilvánvalóan meg kell tenni. Sokat számítana a gazdasági miniszterrel történő egyeztetés és adott esetben egy pozitív hozzáállás. Sok tényező befolyásolja még a végleges konstrukciót, főképp, ha figyelembe vesszük a jövő évi adókiesést és a kapcsolódó beszállítók által generált adókieséseket.

A miniszterrel való egyeztetésről már szó esett. Lesz előzetes egyeztetés az ellenzékkel is a költségvetésről?

Természetesen. Legalább két alkalommal lesz informális egyeztetés mielőtt a bizottságok és a testület elé kerül a költségvetés.

Az ellenzékkel tehát egyeztetni fognak. A két alpolgármesternek és a polgármesternek sikerül egyezségre jutni a költségvetésben és egyéb területeken?

Ez nem igazán választási lehetőség, hanem mindannyiunk érdeke. A választási eredményt nem egy párt érte el, hanem közösen nyertünk, a három párt, amit a Momentum támogatásával mi hárman képviselünk. Az kölcsönös érdek, a város érdeke, hogy mi meg tudjunk egyezni és bizalommal legyünk egymás iránt.

A jegyző személyét illetőleg is ilyen egyetértésre jutottak?

Abban teljesen egyetértettünk, hogy a jegyzőt pályázat útján választjuk. Maga a kinevezés a polgármester hatáskörében van. Budai Lóránt így döntött, ahogy döntött. Nekem ehhez nyilvánvalóan volt véleményem. A döntés az övé és a felelősség is az övé. Bízom benne, hogy a jegyző asszony hamar megismeri a hivatalt, a feladatokat és szaktudásával segíti a döntések előkészítését, meghozatalát és végrehajtását.

Gazdaságilag egy nehéz pénzügyi év elé nézünk. Összefoglalná véleménye szerint milyen okok vezettek ide?

Azok a beruházások, amelyek ilyen drágán készültek és ilyen mértékű adósságot halmoztattak fel a várossal, azok az én városlakóként elvárt elégedettségemet messze nem érik el. Például a városközpont felújítását egy sokkal kisebb költségvetéssel, sokkal takarékosabban, ugyanakkor praktikusabban is meg lehetett volna oldani. Most hatalmas ráfordítással egy torzó jött létre akár a főteret, akár a Városháza-múzeum közös udvarát vesszük figyelembe. A jelenleg kialakított terek nehezen használhatók és kevésbé esztétikusak. Többek között ezek hitelét fizetjük most és a következő években.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?