Hasznos tudnivalók a szelektív hulladékgyűjtésről

A szelektív hulladékgyűjtés módja még mindig sokakban hagy kérdőjeleket. A városlakók egy része a jó szándék ellenére is hibát követ el, amikor nem megfelelő módon helyezni el a gyűjtőedényekben a hulladékot. Cikkünkben ebben kívánunk segítséget nyújtani a tisztább, élhetőbb környezet reményében, mindannyiunk érdekében. Horti Ádámtól, a J.V.V. Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási ágazat szállításvezetőjétől kértünk tájékoztatást a szelektív gyűjtés legfontosabb tudnivalóiról.

Milyen anyag gyűjthető a sárga szelektív zsákokban?

Üdítős, ásványvizes PET palackok, kozmetikai és tisztítószeres flakonok
Tejes, illetve gyümölcsleves dobozok (többrétegű csomagolószerek)
Fóliák, bevásárló szatyrok, zacskók
papír hulladék: újságpapír, prospektus, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai szerek papírdobozai, irodai papírok, géppapír, füzetek, könyvek, italos karton
fém italos (üdítős, sörös) ill. konzerves dobozok.

Milyen időközönként szállítja el a cég a házaktól a zsákokat és egyszerre hány zsákot rakhat ki egy háztartás?

Jászberényben négyhetenként szállítja el a Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. a háztartásokból szelektíven összegyűjtött papír, fém és műanyag csomagolási hulladékokat. Az utcajegyzék megtalálható a http://www.vvzrt.hu/szelektiv-hulladek/ internetes felületen, illetve a Jászkürt Újság is segít a közhírelésben, hogy minél több lakoshoz eljussanak a szállítás dátumai. A sárga zsák esetében nincs mennyiségi korlát megszabva, hiszen közös célunk, hogy minél nagyobb mennyiségben vissza tudjuk gyűjteni a frakciókat. Társaságunk dolgozói cserezsákot biztosítanak, de természetesen telephelyeinken térítésmentesen tudunk biztosítani szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőzsákot.

Hová kerül és mi történik az így elszállított hulladékkal?

Az összegyűjtött hulladékokat a Regio-Kom Nonprofit Kft. telephelyére szállítjuk be, ahol az anyag (hulladék) ellenőrzés után egy válogató csarnokba kerül, ahol szétválogatás után külön bálákat készítenek a már kiválogatott nyersanyagokból, amiket az arra szakosodott cégek finomra darálnak/őrölnek és keletkezett granulátumból új terméket készítenek, természetesen a jogszabályoknak megfelelően.

A szelektív- gyűjtőszigeteknél milyen konténerek találhatók?

A gyűjtőszigeteken négyféle frakciót gyűjtünk. 2014-es évben sikeresen pályázás eredményének köszönhetően 80 db új fémből készült gyűjtőedényt tudtunk beállítani a rendszerbe.

Városszerte hány gyűjtősziget áll rendelkezésre?

Harmincegy gyűjtősziget található Jászberény közigazgatási határán belül, amiknek az ürítését a Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. külön erre a célra rendszeresített célgépei végzik rendszeresített ütemterv szerint.

Mit tegyen a lakos, ha észleli, hogy tele van a konténer?

A 06 57 411 933-as telefonszámon jelezhetik a lakosok, ha teli van valamelyik konténer.

Kit értesíthetünk, amennyiben a gyűjtőszigeten oda nem illő szemetet észlelünk?

A szabálytalanul lerakott hulladék nem csak kellemetlen látványával és orrfacsaró bűzével rontja közérzetünket, de környezetünkre és egészségünkre is káros lehet. Emiatt törekedjünk arra, hogy a szigetek kulturált környezetben szolgálják a szelektív hulladékgyűjtés ügyét. Amennyiben mégis kommunális hulladék, állati hulla, építési-bontási törmelék, veszélyes és nem veszélyes elektronikai hulladék, zöldhulladék, illetve lomhulladék lerakását tapasztalja valaki, akkor jelzéssel élhet a 06 57 411 933-as telefonszámon.

Milyen büntetésre számíthat az illegális szemetelő?

A szabálysértést, illetve különös esetben bűncselekményt (veszélyes hulladék esetén) követ el, aki illegális hulladékot helyez el közterületen. A Büntető Törvénykönyv 248.§ hulladékgazdálkodás rendjének megsértése alapján 3 évig terjedő szabadság vesztésre ítélhető, illetve 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető, aki a 2012. évi CLXXXV. (hulladéktörvény) törvényben meghatározott veszélyes hulladéktól illegális módon válik meg, valamint hulladékkal kapcsolatos más jogellenes tevékenységet végez.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?