Gubicz András emlékezete

Az ekegyárosként ismert jászjákóhalmi Gubicz András halálának 150. évfordulójáról emlékeztek meg szülőfalujának képviselői Budapesten, a gyára helyén épült Váczi u. 74. számú ház emléktáblájánál.

A megemlékezés koszorúját Magyar Aliz, a falujából elszármazottak, a JÁKOB Baráti Társaság elnöke helyezte el.

Az eredetileg kovácsmester 1820. október 20-án született a Tarna-parti faluban. 1851-ben nősült, felesége, Poldermann Júlia a kemény munkában is társa volt, gyakran ő maga is patkolta a lovakat. Később könyvelt, férje üzleti levelezését intézte.

Gubicz András a Farkas István alapította Üllői úti gépgyárban üzletvezetőként kezdte, de néhány év múlva saját gyárat alapított, amely az általa kifejlesztett, nemzetközi hírnévre szert tett ekéket gyártotta. Főként mezőgazdasági gépeket gyártott, de emellett apró, míves munkákat is elvállalt, így például a Duna-parti halpiacon a Haláruslány szobor kútjának kifolyó csöveit díszítő delfinek is az ő munkái. (Ez a szobor ma a belvárosi Kristóf teret díszíti.)

Élete rövidnek bizonyult: 49 évesen, 1869. október 16-án halt meg Pesten, az akkor igen gyakori tüdőbajban. Szülőfalujában temették el. Gyermektelen lévén a jákóhalmiak kötelessége ápolni emlékét, hiszen ő sem feledkezett meg sohasem szülőfalujáról. Gubicz Andrásról szülőfalujában is megemlékeztek.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?