Móczó Milán Eb ezüstérmes

Január 18-20-án rendezték Antwerpenben az I. Full Contact Karate Európa-bajnokságot. A belgiumi nagyvárosba Agócs Tibor, a Yakuzák SE szakmai vezetője két tanítványával utazott.

Az első alkalommal rendezett viadalra 24 ország 16 karateszervezete küldött versenyzőket, hogy a májusi osakai világbajnokságra megszerezhessék kvalifikációjukat. Kerekes Réka súlycsoportjában 23 versenyző lépett tatamira, ő egy svéd lánnyal kezdhette meg versenyét. Réka végig irányította a küzdelmet, és szaltós rúgással el is találta a svéd lányt, de nem ítéltek wazarit a bírók, így bírói döntéssel jutott tovább. A következő ellenfele a francia Camilla volt, aki ellen ponterős rúgásaival mentális fölényt szerzett, amit végül kiengedett a kezéből és döntetlenül zárult az első menet. A következő két percben már kiegyensúlyozott küzdelem zajlott, ahol Camilla szabálytalankodott, ami miatt kétszer meg is intették, így Réka automatikusan győzni tudott. A legjobb négy közé jutásért egy norvég lány állt vele szemben, aki legyőzte őt. Kerekes Réka a legjobb nyolcban fejezte be a küzdelmét élete első felnőtt kontinensviadalán.

Móczó Milán viszont a döntőig menetelt. Az előcsatározások során maga mögé utasított román, lengyel, litván, grúz ellenfeleket, valamint ötödik küzdelmében is egy grúz előtt állta a sarat. A döntőben a nagynevű Lasha Ozbetelashvili megverni nem tudta, csak minimális fölényt mutatva úgymond „hozta mérkőzését”, ezzel Milán ezüstérmes lett. „18 évesen a felnőtt férfiak világába, ilyen bemutatkozással emlékeim szerint nem rendelkezik senki…” – ezzel a mondattal gratulált a litván szervezet vezetője a jászberényi versenyzőnek. Milán végül a világszervezet és az európai szakvezetők elismerése mellett a „Best Spirit”, vagyis a legharcosabb versenyző díját is elhozta.

– Jól lehetett látni azokat a pillanatokat, amikor megtörtént az ébredés. Vagyis a 18 éves – pár hete még junior – Milánt alábecsülték a tatamin a felnőtt bajnokok. Félelmetes volt látnom közelről, a 28-30 éves férfiak arcán a pánikot és a biztos vereség tudatát. Óriási teljesítmény ez Milán számára – mondta Agócs Tibor hazaérkezésük után.

 

 

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?