Közeleg a felvételi határidő

Eseménydús hónapokkal zárta és kezdte az évet az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa. Az intézménnyel kapcsolatos történésekről, továbbá a közelgő jelentkezési határidő okán felmerülő aktualitásokról dr. Varró Bernadett főigazgató asszonnyal beszélgettünk.

Az Eszterházy Károly Egyetem decemberben tartotta hagyományos évzáró karácsonyi ünnepségét, melyen több mint húsz díjat adtak át, köztük a Pro Academia Agriensi kitüntetést dr. Varró Bernadett főigazgató asszony érdemelte ki. A rangos szakmai díjat az Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa és jogelődei alapították olyan egyetemi oktatók, tanárok, tudományos kutatók vagy dolgozók részére, akik az oktatás, kutatás-fejlesztés, az egyetem vagy egyes egységeinek vezetése terén hosszú időn keresztül kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, jelentősen hozzájárultak az egyetem hazai és nemzetközi hírnevének erősítéséhez.

Az igazgató asszony örömét fejezte ki a kitüntetés kapcsán, hiszen a legfontosabb díjak egyikét ítélték oda a számára. „Egyáltalán nem számítottam rá, meglepetésként ért ez a különösen szép elismerés. Úgy érzem, hogy csupán a munkám végzem, számomra mindig is nagyon fontos volt az intézmény. Többször a fennmaradásért kellett küzdenünk, de szerencsére – a hullámvölgyek ellenére – ma már a fejlesztésekre, az innovációra koncentrálhatunk.
Az Eszterházy Károly Egyetemhez való csatlakozás óta szépen emelkednek a hallgatói létszámaink, a szakok száma – részletezte a főigazgató asszony, majd kiemelte, nagy hangsúlyt fektetnek az informatikai-műszaki terület megerősítésére.

Dr. Liptai Kálmán rektor úr támogatásával – akinek megbízása 2019. december 31. napján lejárt, így feladatait a fenntartó határozatáig dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorhelyettes látja el –, s a Szenátus határozatával megkapták az engedélyt, és az Oktatási Hivatalban bejegyzésre került új szakként a programtervező informatikus alapképzés nappali és levelező tagozatokon. Dr. Varró Bernadett igyekszik felhívni a diákok és a szülők figyelmét a frissen induló képzésre. A minőségi oktatás érdekében bővíteni kívánják informatikai szakemberekkel az oktatói állományt, át kívánják alakítani a Campus szervezetét is.

A programtervező informatikus képzés kapcsán hozzáfűzte, a decemberben kiadott felvételi tájékoztatóban még nem, ugyanakkor a január 31-ig megjelenő tájékoztató kiadvány kiegészítésében már megtalálhatók a tudnivaló részletek a Jászberényi Campus ezen szakjára való jelentkezési lehetőségről.

A felvételi információk között talán az egyik leglényegesebb adat a felsőoktatási jelentkezés határideje, mely február 15-e, de február 20-ig szükséges hitelesíteni a leadott jelentkezéseket. Kizárólag a közoktatásvezetői szakirányú továbbképzésnél – melyet már működő pedagógusoknak hirdetnek –, van január 15-i határidő, ugyanis ez keresztféléves kurzus. Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus jelenleg nyolc szakot indít: hat alapképzést – tanító, óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógia, közösségszervezés, programtervező informatikus – egy felsőoktatási szakképzést – programtervező informatikus – valamint egy mesterképzést – szociálpedagógia.

„A nyelvvizsga követelmény ebben a tanévben végül nem lépett érvénybe, viszont kötelező az emeltszintű érettségi vizsga letétele. Ez a követelmény minden szaknál szükséges, így a programtervező-informatikus képzésre jelentkezőknek is felhívjuk a figyelmét, hogy bármelyik két évig tanult tantárgyból jelentkezzenek emeltszintű érettségire – egészítette ki az információkat dr. Varró Bernadett.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?