Események a negyedszázad jegyében

A Jász Múzeum 2020-ban is folytatja hagyományőrző-értékteremtő munkásságát, ennek megfelelően terveznek nagyrendezvényeket, kiállításokat, kiadványokat, ugyanakkor igyekeznek az újdonságokra is kellő hangsúlyt fektetni. A múzeum programjairól és eseményeiről Hortiné dr. Bathó Edit igazgató asszonnyal beszélgettünk.

A múzeum udvarán található látvány- és tanulmányraktár, valamint a Szent Imre herceg úti gyűjteményi raktár hivatalos átadására januárban kerül sor, a nagyságrendileg közel 150 ezer műtárggyal kapcsolatos teendők az egész esztendőt felölelik majd. Még az előbbi egy látogatók számára is nyitott bemutatóegység lesz, az utóbbi strukturális, elzárt raktárként fog üzemelni. Az átvétel után következik csak a munka java, a berendezés, a tárgyak szigorú szabályok szerinti szállítása, elhelyezése, gyűjteményi egységenkénti rendezése bonyolult, hosszadalmas logisztikai folyamat lesz, így meghatározza az egész évet.

A régészeti munkálatok terén, amint az időjárás is engedi, folytatódnak az elkerülő út szakaszának feltárásai, melybe a Damjanich János Múzeum a Jász Múzeum szakértőit, munkatársait is bevonta.
Emellett sok egyéb archeológiai feladat is adódik. Gulyás András régész muzeológus és kollégái célul tűzték ki a Jászság régészeti topográfiai felmérését, a régi Árpád-kori és a középkori települések feltárását szeretnék idén megkezdeni.

Folytatódnak a hagyományos, sokak által kedvelt rendezvények, így a zenés múzeumi esték, a belvárosi esték előadássorozat, ahogy az országos kezdeményezéshez kapcsolódóan idén is megrendezik a Múzeumok éjszakája – itthon Galériák, Múzeumok Jászberényben éjjel-nappal – eseményt, melyet a 25 éves jubilálását ünneplő Hamza Múzeummal és a Szikra Galériával közösen valósítanak meg. A Jász Múzeum ad otthont a Hamza gyűjtemény Hamza Lehel Mária divatrajzait bemutató kiállításának, az újonnan varratott ruhakölteményeket is felvonultató tárlatot a Múzeumok Éjszakájának napjától lehet majd megtekinteni.

A kiállítások tekintetében 2020-ban a képzőművészet kerül előtérbe, melyet már a Hamza jubileumi anyag is jól példáz. Márciusig még látogatható a „Csutkaökörtől a Legóvárig” A nagyszülők és az unokák játékai című időszaki kiállítás, melyet előreláthatólag a Dósai Alkotótábor anyaga vált a tavasszal. A Jászsági Alkotók Köre is 25. évfordulóját ünnepli, a JAK októberben készül jubileumi bemutatóval.
Huszonegyedik évébe lépett az országban egyedülálló, 400-500 résztvevővel operáló történelmi játszóház. A fő témát ezúttal a jászkun Redemptio kora szolgáltatja, idén 275 éve, hogy Mária Terézia magyar királynő Bécsben aláírta a jászok és kunok kiváltságainak visszaadását jóváhagyó okiratot.

Kiadványokból sem lesz hiány, folytatódik a Redemptio újság és a nagy sikernek örvendő A félig nyúzott bakkecske mesekönyv is sorozattá avanzsálódik. A Cicel néni meséi című kötet főként eredetmondákat, boszorkányhistóriákat, legendákat, regéket foglal majd magába. Készülőben van egy 18 és 21. század közötti jászsági táncéletet bemutató mű. A szerzemény a népi közösségi összejöveteleken és táncokon túl kitérne a polgári bálokra, a tanárok működésére, a csoportok alakulására, a táncos szórakozási formák megváltozására, így jutna el egészen napjainkig, a diszkó alkalmak szerveződéséig.

Ugyancsak erre az évre tervezik a Jászberényi értékek inventáriuma kiadvány megjelentetését, benne a helyi értéktárban szereplő történelmi, kulturális, természeti, építészeti kincsek ismertetését a bakfazék dobástól a Zagyva-mente természetvédelmi területéig. Hortiné dr. Bathó Edit örömét fejezte ki a múlt évben megnövekedett látogatói létszám kapcsán, a fokozódó érdeklődés, és a változatos programok számos pozitívummal kecsegtetnek erre az esztendőre is.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?