Épüljön, szépüljön Jászberény!

A Fidesz frakció számára hidegzuhannyal zárult az év Jászberényben. Az új esztendő egy másik aspektust hozott a régi városvezetés számára. Az ebbe való beilleszkedésről, lehetőségekről, együttműködésről kérdeztük Tamás Zoltán frakcióvezetőt.

A decemberi testületi ülés nem volt vitáktól mentes a Városházán. Azóta a testületen kívüli egyeztetések során konszolidálódott a helyzet?

A legutóbbi önkormányzati ülés, tehát közel egy hónap óta semmiféle megkeresés nem történt irányunkba a jelenlegi városvezetés részéről. A polgármester nem egyeztet, nem kér segítséget tőlünk, ugyanakkor látszik rajta a tanácstalanság. Az a probléma, a jelenlegi vezetők nem érzik át, hogy milyen felelősséget kaptak Jászberény polgáraitól. Engem is folyamatosan keresnek a lakosok, hogy éppen milyen egyeztetések folynak és azoknak mi a konklúziójuk.

A polgármester pedig aktívan részt vesz a város életében, ott van minden eseményen…

Véleményem szerint ráérne még népszerűsködni, sokkal fontosabb lenne, ha a valódi feladatokra koncentrálna a protokoll-megjelenések helyett. Jelenleg a város pénzügyi helyzetének stabilizálása, ezzel együtt a 2020. évi nullszaldós költségvetés elkészítése a legfontosabb feladat.

A Városházán azért folytatódik a munka, mindenki végzi a feladatát.

Ezt sem így érzékelem. A hivatalban évvégén tisztogatás kezdődött. Szerintem olyan embereket bocsájtottak el, akik munkája hasznos volt, akik lelkiismeretesen végezték a tevékenységüket. Csak egy példát kiragadva; Verderber Gyula, a közmunkások vezetője nagyon jól irányította a csapatot, minden rá bízott feladatot elvégeztek, mégis mennie kellett, nem hosszabbították meg a szerződését. Lányi László a városüzemeltetési iroda éléről nyugdíjba vonult, a munkakörét a mai napig nem tudta átadni, mert nincs kijelölt ember, aki átvenné. Az csak hab a tortán, hogy a jegyző – pártvonalon – végül Budapest mellől érkezik, holott több jászberényi és jászsági jelentkező is volt a pályázók között. Tehát meglátásom szerint fejetlenség uralkodik a Városházán. Polgármester úr nyilatkozataiban többször is hangoztatta, hogy ő nem szeretne egy személyben dönteni és kinevezni bizonyos pozíciókban embereket és mindig szem előtt tartja a városlakók érdekeit. Ezt már most is figyelmen kívül hagyta, hiszen a kinevezett jegyző nem jászberényi, nem ismeri a helyi viszonyokat, embereket, ami eddig egy ilyen nagyságú városban elvárt és megszokott volt. Mint ahogyan az is fontos volt eddig, hogy a jegyző, aljegyző és a hivatali dolgozók ne legyenek egy pártnak sem a tagjai. De hát megszokhattuk már, hogy mást mond és mást cselekszik.

Ha már felmerült a pártpolitika, mi újság a Fidesz frakció háza táján?

Decemberben ültünk össze utoljára, mostanában kezdjük újra a munkát. Igazából arra várunk, hogy a városvezetés megszólítson bennünket egyeztetés céljából, de ahogy már mondtam, eddig sem bizottsági sem egyéb szinten nem kerestek. Sajnos úgy nem működik a dolog, hogy a polgármester a közösségi oldalon posztol és ott várja a kommunikációt.

A testületi ülés is egy terep a vélemények ütköztetésére, kommunikációra. Legutóbb a Berec-ügy kavart nagyobb vitát. Erről mi a véleménye a Fidesznek, miért tartotta szükségesnek pozícióban tartani a Jászkerület Kft. vezetőjét?

Egyáltalán nem személyi vagy politikai okból szavaztunk Berec Zsolt maradása mellett és hangsúlyozom, hogy Gál-Dobos Beáta kinevezésével sem volt problémánk. Maximálisan elismerjük a szaktudását, sőt Tóth József után őt is felkértük a Kft. élére. Az ügyvezető további maradása mellett részünkről az szólt, hogy teljesen felesleges három hónap időtartamra megcsinálni egy átadás-átvételi procedúrát. Ebben egyebek mellett jogi, tulajdoni felelősségvállalás is felmerül, ahogy dr. Sonkoly Judit ügyvédnő is tájékoztatta erről a helyszínen a testületet. Támogatjuk a pályázat kiírását, ahol a feltételek szerint bárki indulhat és reméljük a legjobb győz!

Szintén a legutóbbi testületin került napvilágra egy 75 milliós tartozása a városnak. Tulajdonképpen mi ez?

Nem tudom pontosan, hogy hogy keletkezett és egyáltalán valós-e a Volán felé ez a tartozás. Ezt Balogh Bélának kellene jobban ismerni, hiszen ő volt a Pénzügyi Bizottság elnöke. A költségvetésben mindenesetre benne volt és ezt látnia kellett kilenc éve a képviselő-testületben helyet foglaló jelenlegi polgármesternek is. Rendkívül érdekes, hogy mindent úgy adnak elő, mintha most estek volna be az utcáról, holott képviselőként minden döntésünknél jelen voltak.

A testületi üléseket figyelve kicsit a szerepek is mintha a régik maradtak volna abban az értelemben, hogy a jelenlegi városvezetés kérdez, a régi pedig válaszol?

Bizottsági üléseken is előfordult már, hogy tőlünk kérik számon például az Electrolux tárgyalások eredményeit. Mintha elfelejtenék, hogy ma már nekik kell tárgyalni, megoldásokat keresni, beszámolni és a lakosság, illetve mi fogunk majd számon kérni. Hozzáteszem, szerintem a feladatvégzést az is nehezíti, hogy három ember polgármester és a két alpolgármester egyetértése kell a döntéshozatalhoz és az nem biztos, hogy mindig megegyezik.

A helyi politikai életet figyelők tisztában vannak vele, hogy ezen túl a döntés jórészt a Mihazánk küldöttén múlik. A Fidesznek milyen a kapcsolata Dobrán Gyulával?

Úgy érzem, semmilyen. Mi nem keressük, nem próbáljuk befolyásolni. Teljesen ad-hoc döntéseket hoz. Tetszeleg a mérleg nyelve szerepében, ami szerintem senkinek sem jó, sem neki, sem a városnak, mert így kiszámíthatatlanná válnak fontos döntések végeredményei.

Játsszunk el a gondolattal, hogy marad a régi városvezetés! Meg tudták volna oldani a helyzetet, ami az Electrolux távozása után kialakult?

Nekünk sem lenne könnyű, de koncepcióink lettek volna. Szükség lett volna átcsoportosításokra a nem kötelező faladatok tekintetében, de megoldottuk volna. Befejeztük volna a futó projekteket és folytattuk volna a fejlesztéseket. A kormánnyal szintén végig vittük volna a hatpontos akciótervet. A helyi vállalkozókkal nekünk jók voltak a kapcsolataink, már új befektetőkkel is tárgyaltunk. Tehát biztos nem állna fenn az a tanácstalanság, ami most látszik.

A hitelfelvételt az újabb körben a frakció is egyhangúan elfogadta. Ez azt jelenti, hogy támogatják a jelenlegi vezetést a fejlesztési tervekben?

Egyértelműen azt jelenti. Hozzáteszem, a Közösen Jászberényért azzal kampányolt, hogy nincs szükségük hitelre, tehát a plusz 680 milliót vehetik ajándéknak is. Ígértek adócsökkentést, uniós támogatásokat, az Electrolux visszacsábítását… Mindemellett mindannyiunk érdeke, hogy fejlődjön a város, ez nem lehet pártpolitikai kérdés. Meg kell épülnie az elkerülő útnak, be kell fejezni a futó fejlesztéseket. Mi azon vagyunk, hogy dolgozzunk együtt, épüljön, szépüljön Jászberény!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?