Örömünnep a Főtemplomban

Advent harmadik vasárnapja több apropóból is az öröm vasárnapja volt. A Kisjézus eljövetelére várva a Főtemplom tornyának 50 évvel ezelőtti újjáépítésére emlékeztek a megjelentek, és a frissen felújított orgona játékában gyönyörködhettek Beniczki Béla karnagy jóvoltából.

Szántó József apát plébános meleg szavakkal köszöntötte a híveket december 15-én, vasárnap 10 órakor a Főtemplomban tartott ünnepi szentmisén. Szentbeszédében kiemelte, hogy az örvendezés vasárnapja akkor válhat az életünk mindennapi részévé, ha Jézus Krisztust befogadjuk a szívünkbe. Manapság annyi a gondterhelt, komor arc, holott boldog és örömteli is lehetne, ha elfogadnák Krisztus szeretetét. A forradalom után őseink is a Jóistenbe vetett hitükből merítettek erőt az újjáépítéshez, a folytatáshoz.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ütközetei Jászberény ékes főtemplomában komoly károkat okoztak. A helyreállítása hosszú évekig tartott, végül 1969. augusztus 17-én dr. Brezanóczy Pál egri érsek szentelte fel a felújított Főtemplomot az új toronysisakkal, rajta az egyedülálló Szent Koronával. Az ötvenedik évforduló alkalmából állított márvány emléktáblát Szántó József szentelte fel a Főtemplom előcsarnokában. Sokak mellett külön köszönetet mondott Jászberény Város Önkormányzatának, valamint Besenyi Vendel helytörténeti kutatónak. Az emléktábla tanúsága szerint a város mellett a Jászberényi Főplébánia, a Jászok Egyesülete és a KÉSZ Jászberényi Csoportja biztosították az anyagi forrást, hogy így adózzanak e jeles esemény évfordulóján, és megőrizzék azt az utókornak.

Az emléktábla felszentelését követően Szántó atya megáldotta a felújított orgonát is, melyre szintén önkormányzati támogatással kerülhetett sor. Németh Imre orgonaépítő mester három évnyi munkájának eredményeképpen még szebben szólhatnak az orgonasípok. A hangszerben rejlő lehetőségeket Beniczki Béla karnagy virtuóz játékával mutatta be, és bár a hely szelleme okán a taps a végén elmaradt, de úgy gondolom, minden jelen lévő vastapssal a szívében üdvözölte az előadást.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?