Jászberény szenvedélyes krónikása

Városunk közismert fotóművészének, Gémesi Balázsnak nyílt kiállítása december 10-én kedden délután a Lehel Film-Színház galériáján. A szép számban összegyűlt, illusztris vendégeket is számláló közönség elsősorban koncert- és színházfelvételekben gyönyörködhetett a különleges hangulatú tárlaton.

Megtelt a mozi emelete a Gémesi Balázs évtizedes fotómúltjában és jelenében, vagy épp kiemelkedő alkotásaiban szerepet kapó ismerősökkel, barátokkal, sőt, még a képviselő-testület tagjai – dr. Gedei József, Skultéti József – is tiszteletüket tették az eseményen Budai Lóránt polgármesterrel az élen.

A lépcsőn felérve már a fekete-fehér, jellegzetes kontrasztos, legapróbb barázdákat és érzelmeket is kidomborító fotográfiák meséltek a látogatóknak különc gazdájuk egyedi perspektívájáról, kissé továbbhaladva pedig Szalai György szakmatárs méltatta az alkotót a tárlat bemutatóplakátján.

„Elég nehéz olyan jászberényi érdekeltségű, komolyabb rendezvényt találni, ahol ne futnánk össze vele. De nem csak Berényben sokunk ismerőse, számos más közegben is ismerősként mozog. Legyen az a motorsport valamelyik ága, gyorskorcsolya, vagy éppen kosárlabda. (…) Nem csoda, hogy az ő sajátos látásmódja, és képeinek megjelenési formája meghozta számára az ismertséget. Tizenkét éves pályafutása alatt képei hat alkalommal kerültek be az Év fotói könyv legjobb sajtófotói közé. A mostani kiállítás képanyaga viszont munkáinak egy viszonylag kevésbé ismert, pontosabban kevésbé publikált területéről került kiválasztásra. Bár koncerteket korábban is fotózott, de az igazi világa a kőkemény rock. Most ezt az arcát tárja a közönség elé. Azért a képekből rejlő dinamika és energia is ismerős lehet a sportfotóiról. Azok számára, akik csak az eddig megjelent munkáit ismerik, meglepetés lehet ez a válogatás.”

Balázs neve 2007 óta elválaszthatatlan a fotós szakmától, kezdetben a „benzingőzös” helyeket tüntette ki tehetségével, számtalan füstben edzett tekintetet, motorgumival égetett aszfaltot, a fénylő, szurkos pályán összpontosító bőrruhás versenyzőt örökített és örökít meg a mai napig markáns képein. Válogatott sportolóként természetesen a gyorskorcsolya, később pedig már a kosárlabda mérkőzések apró, szabad szemmel talán nem is, ám az ő objektívén keresztül láthatóvá váló pillanatainak is tanúi lehettünk.

Mára a városi kulturális rendezvények és színpadi előadások elmaradhatatlan vendége, egy-egy eseményre kiérve elsőként bukkan fel összetéveszthetetlen, göndör üstöke, felmatricázott fényképezőgépébe hunyorító ábrázata. Szabadúszó alkotóként sokak fordulnak hozzá fotográfiákért, örömmel lapozzák fel az általa közzétett képriportokat, az őt foglalkoztató nyomtatott vagy online újságokat, hátha a felvételek között magukról is felfedeznek egy jól elkapott, „balázsos” képet.

Az alkotó úgy tűnt, jó szívvel sétál a képeiben gyönyörködő érdeklődők között, akikkel szívesen fékezett le egy-egy kiragadott pillanatnál, hogy megosszon néhány részletet a misztikus háttérmunkáról. „Mindenféle külön vélemények nélkül is úgy gondolom, hogy ez a fotóanyag beszédes. El fogja mondani mindazt, amit Gémesi Balázs elmondana azokról az eseményekről, melyeken ő jelen volt. Elmondaná, mit látott ezeken az eseményeken, hogyan látta úgy, ahogy valószínűleg senki más” – intézett néhány hivatalos szót a publikumhoz végül Góg Zoltán, majd a kiállítás továbbra is kötetlen keretek között, ízletes borok, ropogós pogácsa, és persze a kivételes fotóalkotásokról kikacsintó ismerős arcok társaságában telt. A tárlat 2020. január 12-ig, naponta 15 és 22 óra között látogatható.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?